Vertrouwde namen in nieuw kabinet: Zijlstra naar Buitenlandse Zaken, Wiebes doet het klimaat

In de zoektocht naar nieuwe bewindslieden zoeken de formerende partijen het dicht bij huis. Dat valt althans op te maken uit de eerste namen die concreet worden gelinkt aan een post. Na die van CDA'er Wopke Hoekstra als minister van Financiën, volgt nu de VVD met Halbe Zijlstra voor Buitenlandse Zaken en Eric Wiebes voor Economische Zaken en Klimaat. Er komt dus niet, zoals werd verwacht, een aparte klimaatminister.

Halbe Zijlstra en Eric Wiebes in de Tweede Kamer. Beide krijgen een ministerspost. Beeld anp
Halbe Zijlstra en Eric Wiebes in de Tweede Kamer. Beide krijgen een ministerspost.Beeld anp

De berichtgeving over Zijlstra en Wiebes, maandag in De Telegraaf, wordt op het Binnenhof bevestigd. Zijlstra bewaakte als fractievoorzitter de afgelopen vijf jaar de VVD-lijn in de Tweede Kamer. In Rutte I was hij al staatssecretaris van Cultuur, belast met forse bezuinigingen op de kunstsector.

Het was een publiek geheim dat hij in was voor het ministerie van Sociale Zaken, maar het wordt dus Buitenlandse Zaken. Daarmee gaat dat ministerie na vijf jaar PvdA-bewind (de ministers Timmermans en Koenders) terug naar de VVD.

Eric Wiebes maakt promotie naar Economische Zaken, een zware en politiek brisante post nu het derde kabinet Rutte een speerpunt maakt van het klimaatbeleid. Aan Wiebes de taak de ambitieuze maar nog niet uitgewerkte klimaatdoelstellingen uit het regeerakkoord in daden om te zetten.

Halbe Zijlstra. Beeld anp
Halbe Zijlstra.Beeld anp

Veilige keus

Met Wiebes en Zijlstra kiest Rutte voor kandidaten die hij kent en die zich binnen de VVD hebben bewezen. De premier staat voor de lastige taak een heel contingent vertrekkende VVD'ers te vervangen - mensen die al sinds zijn aantreden als partijleider in 2006 om hem heen stonden.

Ook de eerste uitgelekte CDA-kandidaat is voor partijleider Sybrand Buma een veilige keus. Officieel is de naam van senator Wopke Hoekstra nog niet bevestigd, maar hij lijkt toch de gedoodverfde opvolger van PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën. Hoekstra is nu nog partner bij adviesbureau McKinsey. Hij was de hoofdauteur van het CDA-verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van 2016.

Deze week dienen alle formerende partijen hun bewindslieden bij elkaar te zoeken. Vrijdag begint formateur Rutte met de ontvangst van de eerste bewindslieden. Dat worden naar verwachting de drie vice-premiers van CDA, D66 en ChristenUnie. Volgens de planning moet het derde kabinet-Rutte op 26 oktober met koning Willem-Alexander op het bordes staan.

Eric Wiebes. Beeld anp
Eric Wiebes.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden