Vertrekpremie

Zaterdagochtend schreven Xander van Uffelen en Wilco Dekker in de Volkskrant dat Guido van Woerkom niet op eigen initiatief opstapte bij de ANWB, dat de nieuwe Nationale Ombudsman een vertrekpremie kreeg van ongeveer een jaarsalaris en dat hij daarmee debuteert in de top-honderd van best verdienende bestuurders in Nederland in het afgelopen jaar.


Van Woerkom is daarbinnen een kleine krabbelaar, een eenmalige bovendien, met zijn 567.338 euro en zijn tachtigste plek, ver onder geroutineerde grootverdieners als Gerrit Zalm (ABN Amro, 1.069.000 euro), Dick Boer (Ahold, 3.505.047 euro), Paul Polman (Unilever, 7.740.000 euro) en Peter Voser (Shell, 8.456.000 euro).


En nu is Ton Heerts boos. Op krabbelaar Van Woerkom.


Het is één van de geestige wetmatigheden van de overzichten van topsalarissen die deze krant al 31 jaar publiceert: boze bondsbestuurders. Eerst leest een journalist wat jaarverslagen door, ramt wat op een rekenmachine, vraagt hier en daar om toelichting en maakt een verslagje van zijn bevindingen. Vervolgens belt hij de vakbond die steevast woedend, verbijsterd, ontgoocheld et cetera reageert.


En elke keer denk ik: wísten ze dat dan niet bij de bond? Ze zijn volcontinu aan het onderhandelen over cao's, loongebouwen en sociale plannen. Kennen als het goed is de remuneratieparagraaf, alle emolumenten van de top en de baas-koelieratio van de ondernemingen waar hun leden werken, van buiten. Hebben weet van gouden parachutes, blijfbonussen en andere flauwekulextra's waarmee bedrijfsbestuurders zichzelf laten omhangen, overtuigd als deze zijn van de eigen voortreffelijkheid. Kunnen lezen.


En toch, Ton Heerts begint pas te eisen dat Van Woerkom zijn vertrekpremie terugstort ('anders mag hij geen Ombudsman worden') wanneer een Volkskrantjournalist na lezing van het jaarverslag van de ANWB navraag heeft gedaan naar dat ene achteloze zinnetje op pagina 44: 'Een vertrekvergoeding van een lid van de hoofddirectie is verwerkt.'


Dat het de Raad van Commissarissen was die op een kwade dag 'En Guido, vind je zelf eigenlijk dat het goed gaat?' vroeg, hebben ze niet aan de grote klok gehangen bij de ANWB. Om 'iemand de kans te geven met opgeheven hoofd te vertrekken', zei een woordvoerder. Dat is lief van de ANWB, want iedereen heeft het recht voor de buren verborgen te houden dat hij eruit is geflikkerd wegens disfunctioneren.


Dat tegenover ontslag een vertrekpremie van ongeveer een jaarsalaris staat, is conform de afspraken, zeggen ze bij de ANWB. Dat zijn misschien stomme afspraken, maar ongebruikelijk zijn ze niet. Van Woerkom leidde de ANWB vijftien jaar: minder dan een maandsalaris per dienstjaar is geen exorbitante gouden handdruk.


Heerts vindt dat Van Woerkom de vertrekpremie niet verdient, omdat hij een nieuwe baan heeft. Dat is een bijzondere redenering, die zou impliceren dat iedereen die er bij een reorganisatie met een zak geld uitgaat, deze terug moet geven als hij snel een nieuwe baan vindt.


Dan Van Woerkoms salaris zelf: ruim 3 ton. Bij een private organisatie, een geoliede lobbymachine en een serviceloket voor bijna vier miljoen leden. Bij verzekeraars, energiebedrijven, Schiphol en de spoorwegen wordt meer betaald. Bij VNO-NCW vermoedelijk ook, al houden ze daar zorgvuldig verborgen hoeveel Bernard Wientjes verdient.


Er zijn veel redenen te bedenken waarom Van Woerkom niet geschikt zou zijn als opvolger van de held Alex Brenninkmeijer. Dit brave gescharrel behoort daar niet toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden