Vertrekpremie asielzoekers Mongolië en Kosovo geschrapt

Mongoliërs en Kosovaren die na een asielaanvraag in Nederland laten weten dat ze vrijwillig willen terugkeren, krijgen vanaf deze week niet langer een vertrekpremie mee. Dit heeft staatssecretaris Dijkhoff van Justitie besloten 'omdat de regeling door deze groepen wordt gebruikt zoals deze niet is bedoeld'.

Charlotte Huisman
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het betreft Mongoliërs die zich in Nederland hebben gemeld na een asielaanvraag in een ander Europees land. Meer Kosovaren komen de laatste tijd naar Nederland voor asiel, nadat andere landen de terugkeerpremie voor deze groep hebben afgeschaft.

Een asielzoeker die vrijwillig besluit uit Nederland te vertrekken, kan, indien hij aan de voorwaarden voldoet, naast een vliegticket enkele reis, een geldbedrag meekrijgen voor 'herintegratieondersteuning' van maximaal 1.750 euro, plus eventueel maximaal 1.500 euro om bijvoorbeeld een bedrijf op te zetten in eigen land. Een gering bedrag, volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), in vergelijking tot wat de opvang kost van migranten en het bedrag dat migranten zelf hebben uitgegeven om naar Europa te komen.

Mongoliërs vormen dit jaar de grootste groep vrijwillige vertrekkers, tot nog toe 277. Dat is 21 procent van het totaal, blijkt uit cijfers van IOM. 'Het betreft onder anderen Mongoliërs die door Europa trekken voor werk en een betere toekomst. En die wellicht op zoek zijn naar waar zij het meeste geld konden meekrijgen voor vertrek', zegt directeur Martin Wyss van IOM Nederland. De asielaanvragen van Mongoliërs maken vrijwel geen kans. Van de 305 Mongoliërs die in 2014 hun asielbeslissing hoorden, mochten er 10 blijven, aldus Vluchtelingenwerk.

Fort Europa

De Volkskrant onderzoekt de vluchtelingencrisis in Europa. Wie zijn die vluchtelingen, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Op die vragen proberen we een antwoord te geven, in de krant en online. Lees hier alle Fort Europa-artikelen

Kleine aantallen

Kosovaren komen mogelijk naar Nederland omdat onder meer Duitsland onlangs de terugkeerpremie heeft afgeschaft voor deze groep. Van januari tot maart vroegen in Duitsland 23 duizend Kosovaren asiel aan. Ze trekken sinds een jaar massaal naar West-Europa, omdat zij nu gemakkelijker de grens bij Servië over kunnen. In Nederland gaat het om relatief kleine aantallen: 285 Kosovaren vroegen dit jaar tot nog toe asiel aan in Nederland, vorig jaar waren dat er 58.

De Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie let bij de vertrekregeling op of bepaalde groepen eruit springen, om oneigenlijk gebruik tegen te gaan. In 2014 meldden 301 Mongoliërs zich bij het IOM voor vrijwillig vertrek uit Nederland, in 2013 waren dat er maar 119.

Directeur Wyss spreekt bewust van 'gebruik' van regelingen en niet van misbruik. 'Zolang de Europese landen hun regelgeving en geboden ondersteuning bij terugkeer niet afstemmen, kijken migranten waar de opties het best zijn. Het is aan ons oneigenlijk gebruik onmogelijk te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden