Vertrekken de eerste wapens vandaag meteen naar Syrië?

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten maandagavond het Europese wapenembargo tegen Syrië op te heffen. Gaan de eerste wapens meteen op transport? Vijf vragen over dit besluit.

Waarom is dit groot nieuws?
Tot nu toe steunde de EU de oppositie in Syrië met niet-militaire middelen. De consensus was dat de Syrische president Bashar al-Assad het veld moet ruimen, maar zonder een vorm van militaire interventie. Aanstaande vrijdag zou het eerder afgesproken wapenembargo voor Syrië automatisch aflopen. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk grepen dat gegeven aan om een opheffing van het wapenembargo af te dwingen. De meeste andere lidstaten, waaronder Nederland, waren tegen. Zij menen dat er al voldoende wapens in omloop zijn in Syrië en vrezen dat de wapens in verkeerde handen zullen vallen. Uiteindelijk werd een compromis bereikt.

Wat houdt dat in?
De EU-landen vonden elkaar uiteindelijk in een formule die het wapenembargo opheft, maar niet meteen en niet ongeclausuleerd. Wapens mogen pas vanaf 1 augustus geleverd worden, als dan blijkt dat het door de VS en Rusland aangekondigde vredesberaad over Syrië is mislukt. Er moet scherp worden geselecteerd welke rebellengroeperingen wapens krijgen en het zal om een beperkt aantal soorten wapens gaan. Defensiespecialist Ko Colijn zette hier dinsdagochtend op Radio 1 vraagtekens bij. In het geval van anti-tankraketten en luchtafweerraketten, waar de rebellen behoefte aan hebben, is controle vrijwel onmogelijk. Voor 1 augustus zullen de ministers de kwestie opnieuw bespreken. Overigens blijft het merendeel van de bestaande sancties, zoals economische strafmaatregelen, intact.

Waarom wil de Britten en de Fransen zo graag wapens leveren?
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk pleiten sinds november voor het leveren van wapens aan groepen die beschouwd worden als de 'gematigde oppositie' in Syrië. Hiervoor zou het bestaande wapenembargo gedeeltelijk moeten worden opgeheven. Volgens de Britten zal alleen al het feit dat de EU wapens kan leveren, Assad naar de onderhandelingstafel dwingen. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is dit dé manier om de onderhandelingen over vrede in Syrië nieuw leven in te blazen. Zijn Franse collega Laurent Fabius is stelliger. Hij zei maandag dat de rebellen 'de noodzakelijke wapens' moeten krijgen.

Wanneer gaat er onderhandeld worden?
Dat is niet zeker. De Amerikanen en de Russen werken op dit moment hard aan het organiseren van een vredesconferentie in Genève. Dat is op zich al opvallend, omdat de Verenigde Staten willen dat Assad de macht overdraagt, terwijl Rusland de president juist steunt. De conferentie moet ergens in juni plaatsvinden. De Syrische regering heeft gezegd te zullen deelnemen, maar er zijn geen garanties. Maandagavond overlegde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Parijs met zijn collega Sergei Lavrov. De Russen toonden zich dinsdagochtend verbolgen over de opheffing van het wapenembargo. Volgens hen schaadt dit de voorbereiding van de conferentie. Rusland levert overigens op zijn beurt veel wapens aan Assad.

Gaat Nederland ook wapens versturen?
Nee. Minister Timmermans liet maandagavond weten dat hiervan geen sprake zal zijn. 'Er is bepaald geen gebrek aan wapens in Syrië en zijn buurlanden', aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden