Vertrekhallen Schiphol enkele uren ontruimd

De vertrekhallen 1 en 2 van Schiphol zijn dinsdagmiddag drie uur ontruimd na de vondst van een verdachte koffer. Om 16.00 uur werden zij weer vrijgegeven...

ANP

Een woordvoerder van de marechaussee kon niets zeggen over de inhoud van de koffer. Hij wilde alleen kwijt dat het geen explosief betrof.

De marechaussee sloot aanvankelijk vertrekhal 1 en de dienstenbaan, voor taxi's en dienstwagens voor de hal. Het Explosieven en Opruimingscommando gaf later opdracht ook vertrekhal 2 te ontruimen.

Surveillerende marechaussees ontdekten de koffer in vertrekhal 1. Ze konden de eigenaar niet achterhalen en ook de inhoud kon niet worden vastgesteld. Honden van de marechaussee sloegen aan op de koffer.

Dit was de reden om over te gaan tot ontruiming en het EOC in te schakelen. Volgens de marchaussee-woordvoerder was het de eerste keer dat op Schiphol een dergelijk grote ontruiming plaatsvond vanwege een koffer.

Of er wellicht andere verboden stoffen in de koffer zijn aangetroffen, is niet bekend. De woordvoerder wilde daar dinsdag niets over kwijt. De vertrekhallen werden in eerste instantie vrijgegeven voor personeel. Nadat iedereen op zijn plek zat, kon ook het publiek weer naar binnen.

Veel vluchten waren vertraagd door de ontruiming. KLM liet tot de hele middag haar vluchten een half uur later vertrekken. Andere maatschappijen konden hun toestellen ook niet op tijd laten vertrekken. De vertragingen liepen op van een half uur tot een paar uur. Naar verwachting worden de verloren uren in de loop van de dag weer ingehaald.

De ontruiming leidde verder tot weinig problemen. De marechaussee zette ongeveer vijftig mensen in. Luchthavenpersoneel maakten de reizigers zoveel mogelijk wegwijs. De afdeling Inlichtingen had toevallig werkoverleg. De ruim twintig medewerkers hesen zich in bedrijfshulpverleningshesjes en konden onmiddellijk aan de slag.

KLM moest volgens een woordvoerder 1500 tot 2000 passagiers doorverwijzen naar vertrekhal 3. Het was geen drukke dag op Schiphol en zeker de middag geldt als een relatief rustige periode. De ontruiming leidde dan ook niet tot grote problemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden