'Vertrek zo snel mogelijk bij deze op jouw jeugd parasiterende vrouw'

Ik ben een vrouw van 18 jaar en studeer in Amsterdam. Wegens gebrek aan studentenwoningen logeer ik nu bij een vriendin van mijn moeder in Zaandam. Zij is afgelopen week 50 geworden, maar gedraagt zich hier niet naar. Ze wil continu met mij op stap en drinkt dan graag wat wijntjes weg. Omdat ik bang ben haar teleur te stellen en mijn kamer kwijt te raken, geef ik toe. Waarna ik op donderdagavond op handen en voeten met haar naar Zaandam terugkruip. Ik wil mij graag focussen op mijn studie, maar durf haar niet aan te spreken op haar gedrag.

Naam bij redactie bekend

Gedrag

De enige die u op gedrag moet aanspreken bent u zelf. Zorg er allereerst voor dat u op eigen kracht een kamer in de hoofdstad huurt en dompel uzelf onder in uw eigen studentenbestaan. Zorg er vervolgens voor dat u assertiever wordt. In een ander (studenten)huis, in opleiding en in het ware leven is dit een vaardigheid waaraan u veel zult hebben.

Lily Benjamin-Merens (52), Emmen

Duidelijk

Wees duidelijk. Zoek zo snel mogelijk een andere kamer en ontdek 'de kracht van de eigen keuze', anders blijf je je leven lang kruipen, dan voor de een, dan voor de ander.

Antoinette Westerveld (66), Bergen op Zoom

Trouw

Wees trouw aan uzelf. Het feit dat u door omstandigheden logeert bij een vriendin van uw moeder, betekent niet dat u verplicht bent haar te plezieren tegen uw zin. Per slot van rekening bent u gekomen om te studeren. Wees eerlijk naar uzelf en de vriendin en vertel haar dat u eigen ruimte nodig hebt om u te kunnen ontplooien binnen de studie. Op deze wijze houdt u haar zonder al te veel omhaal een spiegel voor.

Monique Kleinmeulman (52), Hengelo

Midlifecrisis

Het antwoord is heel simpel. Wat wil je liever? Je studie goed afronden of later aan je vrienden vertellen dat je je opleiding niet hebt afgerond omdat je met een dame van 50 met een overduidelijke midlifecrisis te veel bent gaan feesten? Je kamer is iets materieels dat zich wel oplost. Je studie gaat over de rest van je leven. Als ze volwassen is, begrijpt de vriendin je standpunt en zal ze je eerlijkheid waarderen.

C.Weir (31), Enschede

Volwassen worden

U noemt zichzelf een vrouw, maar u gedraagt zich als een kind. Volwassen zijn betekent eigen keuzes maken. Laat u niet leiden, doe wat u zelf wilt. Zeg dus duidelijk wat u wilt.

Annemieke Bakker (64), Hilversum

Parasiterend

Mijn dochters werden in het begin van hun studententijd lid van een studentenvereniging in de stad waar zij gingen studeren. Op die manier kregen zij woonruimte in leuke studentenhuizen met huisgenoten van hun eigen leeftijd. Vertrek dus zo snel mogelijk bij deze op jouw jeugd parasiterende vrouw.

Carla Beeres (57), Haarlem

Braaf thuis zitten?

Hoe hoort een vrouw die net 50 is geworden zich volgens u te gedragen? En wie zegt dat u op zo'n donderdagavond ook wijntjes moet drinken? Die keuze maakt u zelf. Kook een keer lekker voor u beiden. Tijdens het eten kunt u zeggen dat u blij bent met uw logeerplek maar liever niet op stap gaat, omdat u serieus met uw studie bezig wilt zijn. Spreek haar niet aan op haar gedrag, want er zijn geen algemene gedragsregels voor een 50-jarige; het zijn uw normen.

Marjon van der Does (57), Heteren

Vader weerhouden van zijn reis?

Onze vader van 73 is weduwnaar en gaat vaak alleen op reis. Hij wil nu rond Kerst een reis maken door Zuid-Afrika. Wij zien dit niet zitten.

Hij is nogal naïef en heeft tijdens eerdere reizen wat incidenten meegemaakt (bestolen, gevallen, aanrijding). We zijn bang dat hem in Zuid-Afrika iets overkomt. Een groepsreis wil hij niet, want hij is gehecht aan zijn onafhankelijkheid. Kunnen we hem tegenhouden?

Naam bekend bij redactie

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 3 november 2014 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden