Nieuws

Vertrek van oud-topman kost Heineken miljoenen

Het vertrek van oud-topman Jean-François van Boxmeer is een dure aangelegenheid voor Heineken. De Belg krijgt 5,5 miljoen euro vertrekpremie mee. Omdat dit veel meer is dan het toegestane maximum van één vast jaarsalaris, zet de brouwer ook nog eens 7 miljoen euro apart voor een fiscale boete voor deze ‘excessieve vertrekvergoeding’.

Redactie
Jean François van Boxmeer. Beeld REUTERS
Jean François van Boxmeer.Beeld REUTERS

Dat blijkt uit het jaarverslag van Heineken dat onlangs is verschenen. Van Boxmeer vertrok vorig voorjaar bij Heineken, een jaar eerder dan gepland. Naast de vertrekpremie van (inclusief bonussen) 5,5 miljoen euro kan de oud-topman ook tot en met volgend jaar aanspraak blijven maken op een langetermijnbonus.

Over dit hele pakket voor de oud-baas moet de brouwer 7 miljoen belasting betalen. In 2009 werd een heffing ingevoerd om exorbitante gouden handdrukken tegen te gaan. De grens ligt bij 559 duizend euro. Krijgt iemand meer dan dat bedrag mee, dan moet de werkgever daarover 75 procent belasting betalen. De totale kosten voor het vertrek van Van Boxmeer komen zo op 12,5 miljoen euro.

Het maximum van een vast jaarsalaris staat in de code voor goed bedrijfsbestuur. Heineken meldt af te wijken van de regel omdat de afspraken met Van Boxmeer gemaakt werden voordat de code in werking trad. De Belg begon in 1984 bij Heineken en werd in 2005 de baas.

Van Boxmeer werd per 1 juni opgevolgd door Dolf van den Brink, die meteen werd geconfronteerd met de coronacrisis. Door de pandemie moest veel horeca dicht, waardoor Heineken hard werd getroffen. Om kosten te besparen, worden achtduizend banen geschrapt.

De nieuwe Heineken-top leverde vorig voorjaar vanwege corona al 20 procent salaris in. Ook zien de bestuurders af van hun bonussen over vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden