Nieuws

Vertrek van Britten uit EU vrijwel definitief: Lagerhuis stemt in principe voor Brexitakkoord

Het Britse Lagerhuis heeft op de laatste dag voor het kerstreces in principe ingestemd met het Brexitakkoord. Na zijn verkiezingsoverwinning wist Boris Johnson 358 Lagerhuisleden achter zich te krijgen, een meerderheid van 124. De eindstemming is begin volgend jaar, maar zal geen grote verandering laten zien.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Triomfantelijk was premier Johnson vrijdagochtend in het Lagerhuis verschenen, waar Conservatieve volksvertegenwoordigers moesten vechten om een plekje op de groene bankjes, terwijl er aan de zijde van de oppositie voldoende ruimte was. ‘We zijn als een nieuw parlement samengekomen om de impasse te doorbreken’, constateerde de premier, ‘en Brexit eindelijk te voltooien’.

Gebruikmakend van zijn meerderheid had hij in de Brexitwet de belofte opgenomen dat de Britten eind volgend jaar, na de overgangsperiode, op eigen benen staan. Zelfs als er nog geen vrijhandelsakkoord met Brussel ligt. Hoewel de EU gewaarschuwd heeft dat de kans klein is dat zo’n deal, inclusief ratificatie van 27 parlementen, binnen een jaar kan worden voltooid, wil hij niets weten van nader uitstel.

‘Dan worden we als Prometheus vastgeketend aan een rots in het rijk der Tartaren’, sprak de premier, een classicus, ‘waar een adelaar hem onder vreselijke pijnen zijn lever uitpikte, waarna de lever opnieuw aangroeit om wederom te worden uitgepikt, een cyclus die zich eeuwig zal herhalen.’

Leegloop

Labour luisterde zwijgzaam, terwijl de Schotse nationalisten de glunderende voorman van de Conservatieven in de rede probeerden te vallen. Tevergeefs. Halverwege het debat liep de debatkamer leeg, als teken van de debatmoeheid. De Schotse advocaat Joanna Cherry, die de regering-Johnson in het najaar, na het opschorten van het parlement, voor de rechter sleepte, begaf zich voor kerstinkopen naar de parlementaire souvenirwinkel.

Oppositieleider Jeremy Corbyn waarschuwde, net als bij zijn weinig succesvolle verkiezingscampagne, dat de Britse regering nu een ‘race to the bottom’ aan wil gaan en de gezondheidszorg gaat verpatsen aan de Amerikanen. Johnson noemde dat onzin en wees erop dat de Britten altijd voorop hebben gelopen bij het introduceren van sociaal-economische rechten.

‘Dit huis zou nooit moeten twijfelen aan haar vermogen om te pionieren bij de vierde industriële revolutie, net zoals het dat deed bij de eerste.’

Johnson, die zijn ambtenaren heeft opgedragen om vanaf 1 februari de term ‘Brexit’ niet meer te gebruiken, verzocht collega-parlementsleden om de woorden ‘leave’ en ‘remain’ achter zich te laten. Niet iedereen bleek daartoe bereid te zijn. Labours Ruth Cadbury wees erop dat 53 procent van de Britten vorige week heeft gestemd voor partijen die een tweede referendum willen, maar die constatering kreeg weinig bijval.

Verdwenen

Het Lagerhuis voelde anders aan, minder heetgebakerd en minder theatraal. Met politiek pensioen waren de welbespraakte remainers als Kenneth Clarke, Oliver Letwin en Dominic Grieve, verslagen was de leider van de Liberaal-democraten Jo Swinson. Verdwenen was ook de EU-gezinde Lagerhuisvoorzitter John Bercow, die eerder deze week ‘order, order’ schreeuwend in een Zuid-Londense bus werd gesignaleerd.

Buiten het parlement waren alle vlaggenzwaaiers en zeepkistpredikers verdwenen. Verstomd zijn de verbale straatgevechten tussen remainers en leavers. Passerende automobilisten werd niet meer gevraagd te claxoneren als ze voor of tegen Brexit zijn. Alleen de bekende anti-Brexit activist Steve Bray stond er nog, onder een blauwe paraplu met gele sterren. Zonder zijn vertrouwde luidspreker.

Hoe Boris Johnson zijn Brexit-akkoord door het Lagerhuis kreeg
De zege van Boris Johnson is een heel verschil met de nederlaag die Theresa May een klein jaar geleden leed met haar Brexit-akkoord. Twee nederlagen later trad May af. Johnson volgde haar op. Hij sloot een deal met Brussel, maar die strandde in het Lagerhuis. Toen koos de leider van de Tories ervoor het Lagerhuis weg te sturen, en verkiezingen uit te schrijven. Die mondden uit in een triomftocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden