Vertrek uit Irak half maart nu definitief

De Nederlandse militairen vertrekken half maart definitief uit Irak. De missie wordt niet verlengd, hebben premier Balkenende, minister Bot (Buitenlandse Zaken) en minister Kamp (Defensie) maandag besloten...

ANP

Het kabinet geeft daarmee geen gehoor aan de roep van Amerikanen, Britten, Japanners en de regeringspartijen CDA en VVD om de missie in enige vorm te verlengen.

Half maart worden de taken van de Nederlanders in de provincie Al Muthanna overgedragen aan de Britten en de Irakese autoriteiten. De hoofdmacht van de 1350 Nederlandse militairen gaat dan terug naar Nederland, er komt een kleinere ploeg van 340 militairen die gedurende zes tot acht weken de drie Nederlandse kampen opruimt en overdraagt aan de Britten en Irakezen. De Apache-helikopters blijven nog tot half april, maar vanaf 15 mei 'is er geen Nederlander meer in Zuid-Irak', aldus Kamp maandag.

Premier Balkenende benadrukte na afloop van het korte beraad dat hij had met Bot en Kamp dat Nederland gedurende twintig maanden een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd aan de stabilisatie van Irak. In totaal hebben ongeveer 6500 Nederlandse militairen in Irak gediend.

Afgelopen vrijdag hakte het kabinet nog geen knoop door. Premier Balkenende zei toen dat het kabinet niet van standpunt was veranderd en nog altijd van plan was om de militairen half maart terug te trekken, zoals vorige zomer al besloten. Maar ook zei hij dat het kabinet niet doof is voor internationale ontwikkelingen en wensen vanuit de Tweede Kamer.

Vooral de Britten, maar ook de Amerikanen en de Japanners drongen er de afgelopen periode bij Nederland op aan om langer in Irak te blijven. In de Tweede Kamer is de VVD daarvan de felste voorstander. Maar sinds kort pleitte ook het CDA voor een 'gefaseerde afbouw gedurende enkele maanden'.

Maar minister Kamp bleef vasthouden aan zijn belofte aan de militairen om ze half maart terug te trekken, omdat er wat hem betreft geen wezenlijk andere situatie is in Irak dan ten tijde van het kabinetsbesluit afgelopen zomer. Minister Bot zei eerder dat het kabinet alleen bij 'onvoorziene omstandigheden' zou worden aangepast. Daaronder viel volgens hem, en volgens Balkenende, een uitstel van de verkiezingen op 30 januari.

Bot leek zaterdag toch weer te neigen naar verlenging toen hij zei dat mogelijk 650 militairen nog enkele maanden zouden blijven. Bot lijkt nu de strijd te hebben verloren van minister Kamp, al viel die zijn CDA-collega maandag niet af. Kamp (VVD) zei dat het kabinet de afgelopen tijd 'consistent is geweest', waarme hij reageerde hij op kritiek van de VVD in de Kamer.

VVD'er Van Baalen reageerde geërgerd op het aangekondigde vertrek. De VVD wil tot december dit jaar in Irak blijven. Het CDA wil eerst meer uitleg van het kabinet. PvdA en D66 en ook de LPF, toonden zich tevreden met het besluit.

VVD'er Van Baalen verbaasde zich bijzonder over premier Balkenende, 'die afgelopen vrijdag zegt dat het kabinet niet doof is voor geluiden uit de Kamer en nu meldt dat de militairen toch half maart weg gaan. Het kabinet is inconsistent', aldus Van Baalen.

Volgens hem was de CDA-fractie in de Kamer in december gaan schuiven, toen fractievoorzitter Verhagen zei dat het niet het moment was om 'zomaar de biezen te pakken in Irak'. Van Baalen: 'Nu schuift het CDA weer terug, dat moeten ze dan maar uitleggen in een Kamerdebat.'

De vakbonden voor defensiepersoneel reageerden opgelucht. 'De ministers hebben eindelijk ballen getoond', zei voorzitter J. Debie van de bond VBM/NOV. Zijn collega W. Van den Burg van de AFMP spreekt van een 'verstandig besluit waarmee eindelijk de onduidelijkheid is weggenomen'. De bonden beklaagden zich de afgelopen weken over de onzekerheid die er heerste over het geplande vertrek. De militairen en hun thuisfront hadden daar veel last van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden