Vertrek topjurist treft Houthoff in hart

Een van de spraakmakendste partners van het advocatenkantoor Houthoff, mr. Mic van Bremen, stapt met enkele collega's over naar concurrent Caron & Stevens....

RENE BOGAARTS

Van onze verslaggever

René Bogaarts

AMSTERDAM

De 37-jarige Van Bremen vestigde in 1994 in één klap zijn naam met de verkoop van het softwarebedrijf Uniface aan het Amerikaanse Compuware. Het betrof een ingewikkelde deal ter waarde van ongeveer 600 miljoen dollar. De verkopers, onder wie oprichter en grootaandeelhouder Bodo Douqué, werden uitbetaald in nieuwe aandelen Compuware. Van Bremen behartigt nu ook de zaken van het Amerikaanse concern.

De laatste maanden is hij nauw betrokken bij de plannen van het Koreaanse Samsung om Fokker over te nemen. De overstap betekent een forse aderlating voor de inkomstenstroom van Houthoff, maar dat wordt door het kantoor ontkend.

'Ik denk dat er voor mijn praktijk een betere toekomst is weggelegd bij Caron & Stevens', zegt Van Bremen in een toelichting op zijn onverwachte overstap. De opsplitsing van zijn praktijk - 'überhaupt een bijzondere praktijk' - wordt volgens hem 'in goed overleg' geregeld, maar hij beklemtoont dat hij verantwoordelijk is voor de groei. 'In alle binnen- en buitenlandse boeken wordt mijn naam genoemd als het om venture-capitalzaken gaat.'

Op de vraag of hij zijn cliënten meeneemt naar Caron & Stevens, antwoordt hij stellig: 'Daar ga ik wel van uit.'

Caron & Stevens maakt sinds vele jaren deel uit van het internationaal opererende Baker & Mckenzie. Het Amsterdamse kantoor is met 80 juristen kleiner dan Houthoff. Dat kantoor heeft 140 advocaten en notarissen. Caron & Stevens is echter volledig gespecialiseerd in vennootschapsrecht.

Collega's van Van Bremen vermoeden dat ook de financiën een belangrijke rol hebben gespeeld bij diens overstap. Omdat Caron & Stevens vrijwel uitsluitend zaken doet met grote concerns, zijn de vergoedingen volgens ingewijden bijna het dubbele van wat partners bij Houthoff verdienen.

Het tegenwoordige Houthoff ontstond in 1991 na een fusie van het Amsterdamse kantoor Houthoff en het Rotterdamse Van Heycoop ten Ham. Terwijl de Amsterdammers een full service praktijk hadden, waren de Rotterdammers gespecialiseerd in verzekeringskwesties. Van Bremen ontwikkelde volgens eigen zeggen van overnames met risicodragend kapitaal 'een eigen boutique'. Van Bremen trad onder meer op voor investeringsbedrijven als Gilde en Alpinvest.

Samen met Van Bremen stappen de collega's uit zijn team, R. Prakke, P. van Druten en M. Schooten, over naar Caron & Stevens. Van Bremen verwacht dat ook een vierde collega, H. Kaemingk, overstapt, maar deze is momenteel met vakantie. Van hen wordt alleen Van Bremen partner bij Caron & Stevens.

Van ruzie is volgens Van Bremen en zijn Houthoff-collega B. Le Poole geen sprake. Wel erkent Van Bremen dat 'de praktijkopvattingen bij Houthoff, net als in een huwelijk, niet door ieder gelijk worden gedeeld'.

Volgens ingewijden is na de aankondiging van Van Bremen flink wat commotie ontstaan, omdat de achterblijvers mopperen over te lage honoraria. De oude tegenstellingen tussen het Rotterdamse en Amsterdamse kantoor zouden ook de kop weer opsteken. Le Poole bestempelt die verhalen echter als 'totale onzin'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden