Vertrek Pormes voedt onrust GroenLinks (Gerectificeerd)

Het gedwongen vertrek van GroenLinks-senator Pormes heeft geleid tot beroering in de partij. 'Verontruste leden' laken de werkwijze van de onderzoekscommissie....

Van onze verslaggever Philippe Remarque

'Ik heb in mijn leven leukere dingen gedaan dan een onderzoek naar eeneigen senator instellen', zegt GroenLinks-voorzitter Herman Meijer. Hetis een understatement voor de lastige situatie waarin zijn partij zichbevindt: na langdurig onderzoek door een commissie is het bestuur tot deconclusie gekomen dat Eerste Kamerlid Sam Pormes moet opstappen. Hij heefthet partijbelang geschaad door niet genoeg te vertellen over zijn roerigeverleden als Moluks activist.

Dat is al uiterst onverkwikkelijk voor de partij, maar Pormes vindt ooknog dat hij niet fair is behandeld en wil niet zonder slag of stootvertrekken. En in de GroenLinkse achterban zijn critici opgestaan diePormes steunen en de partijraad bijeen willen roepen.

In een 'verklaring van verontruste GroenLinks-leden' wordt kritiekgeuit op de werkwijze van de onderzoekscommissie. Er werd volgens decritici gebruikgemaakt van anonieme getuigen voor de bewijsvoering. Debelastende verklaringen werden vooral gehaald uit bronnen -onder andere uitde Molukse gemeenschap- die Pormes vijandig gezind zijn.

'Wij roepen de partij op aan dit rapport geen verdere consequenties teverbinden naar Sam toe en het vertrouwen in hem te behouden', stellen deondertekenaars. 'In 2001 is met Pormes afgesproken dat er alleen iets zouveranderen als er nieuwe feiten aan het licht zouden komen. In het rapportstaan die niet', zegt Kees Kalkman, zes jaar lang internationaal secretarisin het partijbestuur van GroenLinks en nu aanvoerder van de opstandelingen.

Volgens Kalkman heeft de partijtop 'slappe knieën' gekregen door hetalgemene klimaat van angst voor terrorisme. 'Ze vrezen de electoralerisico's.' Kalkman erkent wel dat Pormes over enkele zaken opener hadmoeten zijn. 'Maar ik had hem alleen een berisping gegeven.' Hij hoopt datnu in de partij een discussie losbarst en Sam Pormes senator kan blijven.

Partijvoorzitter Meijer wil er niets van weten. De commissie heeftvolgens hem precies en gewetensvol gewerkt. Pormes haalt feiten en fictiedoor elkaar, hij heeft verschillende versies van het verleden gegeven enhij heeft zich niet aan de belofte gehouden om zijn boete van bijnavijftigduizend gulden wegens steunfraude aan de partij te melden. 'Je kuntmoeilijk tegen mensen roepen dat ze het vertrouwen moeten behouden iniemand in wie ze het vertrouwen hebben verloren', zegt Meijer. Aan eenzitting van de partijraad werkt hij niet mee.

Terwijl GroenLinks ruziet over Pormes, zien de media die de partij aljaren achtervolgen met de kwestie hun gelijk bevestigd. HP/De Tijd vraagtzich af wie de volgende wordt en haalt nog maar eens de zaak van KamerlidFarah Karimi aan. Die openbaarde eerder dit jaar in een boek dat ze lid isgeweest van de Iraanse terreurbeweging 'Volks-Moedjahedien'. Maarpartijvoorzitter Meijer zegt dat ze dit voor haar Kamerlidmaatschapnauwkeurig heeft verteld.

Op de weblog van fractieleider Halsema staat een aanmoediging van eenburger: 'Het is goed dat er opruiming wordt gehouden in GroenLinks, maarhet kan natuurlijk niet dat Sam Pormes het veld moet ruimen terwijl WijnandDuyvendak kan blijven zitten.' Maar Kamerlid Duyvendak, eerder dit jaardoor HP/De Tijd aangevallen als voormalig 'mentor van terreurgroepen', valtniets te verwijten, zegt Meijer. Hij heeft zijn krakersverleden gemeld.'Wij hebben geen verhalen meer die met Pormes vergelijkbaar zijn', zegtMeijer.

Om in de toekomst vervelende onthullingen te voorkomen, gaat GroenLinkswel beter screenen. Kandidaten voor politieke functies wordt duidelijkergewezen op hun informatieplicht, de partij mag geen genoegen meer nemen meteen vluchtig antwoord en de dossiers die tot nu toe verplicht werdenvernietigd, moeten blijven bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden