Vertrek minister helpt Oostenrijks coalitie-beraad

De Oostenrijkse minister van Financiën Andreas Staribacher (38) is dinsdag opgestapt uit 'desillusie' over de politiek. Hij wordt vervangen door Viktor Klima, die minster van Transport was....

REUTER; AP

Reuter, AP

WENEN

Het plotselinge vertrek van Staribacher zal de coalitiebesprekingen vergemakkelijken tussen de sociaal-democratische partij en de conservatieve Volkspartij, die als grootste uit de verkiezingen van december zijn gekomen. De verkiezingen waren nodig geworden nadat de regering van beide partijen in oktober was gevallen over een begrotingsconflict.

De sociaal-democraat Staribacher is in de negen maanden dat hij in functie was steeds zwaar bekritiseerd door de Volkspartij. Zijn aanblijven was het grootste struikelblok voor het lijmen van de coalitie. Behalve kritiek op de aanpak van het begrotingstekort, hadden de conservatieve voormannen grote moeite met Staribacher zelf, die ervan werd beschuldigd zowel arrogant als incompetent te zijn.

Vorige week had Staribacher nog aangekondigd een plan te willen opstellen voor de begroting van de komende twee jaar, zodat Oostenrijk zeker zou zijn van deelname aan de Europese Monetaire Unie.

Kanselier Vranitzky, die na de verkiezingen had gezegd Staribacher te willen houden, zei dinsdag dat diens vertrek hem verbaast, maar dat hij het ontslag aanvaardt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden