Vertrek kleine bonden treft Unie MHP

Het aantal ongebonden bonden groeit. Twaalf vakbondjes zijn opgestapt bij de vakcentrale Unie MHP en gaan zelfstandig verder. Ooit aasde de FNV op die ongebonden bonden 'in de kruipruimte'....

De verzelfstandiging van twaalf bondjes is een klap voor Unie MHP. De vakcentrale was er trots op meer dan 200 duizend leden te verenigen. Nu valt het ledental terug naar 175 duizend. Een dreumes naast de 1,2 miljoen van de FNV en de 355 duizend van het CNV. Hun ledental is bovendien vrij stabiel. Waar de macht van het getal telt, is dat pijnlijk.

Niet alleen getalsmatig, ook organisatorisch is het vertrek een klap voor Unie MHP. Volgens de begroting zouden de twaalf bonden elk 6,50 euro per lid afdragen aan de vakcentrale. De koepel heeft de 160 duizend euro uit de begroting gesnoeid. Zo wordt al één vacature niet vervuld.

Het vertrek van de twaalf is een kwestie van opportunisme. Zij hadden geen zin in de verhoogde contributie-afdracht. Normaal verliest een bond bij vertrek uit een vakcentrale zijn positie en kan daardoor niet meer deelnemen aan CAO-overleg. Bonden die met ruzie uit de Unie van Onafhankelijke Vakorganisaties UOV stapten, kozen daarom voor de ambtenarenkoepel van Unie MHP, CMHF. Dat levert de rare situatie op dat bedrijfsbonden zoals VHP Philips aangesloten zijn bij de ambtenaren om toch over 'hun' CAO mee te praten.

Nu gaat het om twaalf bondjes voor overheidspersoneel. FNV, CNV en Unie MHP hebben elk een koepel van ambtenarenbonden. Daarnaast is er een vierde, ongebonden centrale, het Ambtenarencentrum. De twaalf bondjes houden hun positie in het CAO-overleg door lid van dit AC te worden voor één euro per lid.

In ruil krijgen zij een toegangskaart voor het CAO-overleg, maar geen steun. Ook zijn de bonden niet meer gebonden aan landelijke afspraken van FNV, CNV en Unie MHP met werkgevers en kabinet. Nu was die binding bij Unie MHP toch al niet groot. De twaalf werkten samen met vakbond De Unie. Die bond sluit met graagte CAO's af om FNV en CNV de voet dwars te zetten - bij voetballerij, Philips, horeca en kinderopvang.

Ooit wilde de FNV ongebonden vakbonden uit de 'kruipruimte van de vakbeweging' lokken. Daar is het nu weer druk met de ex-Unie MHP-bonden. In die kruipruimte zit ook de Limburgse mini-'vakbond' ABW, die wil expanderen door her en der CAO's af te sluiten om verzekeraar Axa aan pensioengeld te helpen. De ABW krijgt in ruil 'werkgeversbijdrage', Axa pensioengeld, de werkgever lagere kosten en de werknemer de rekening. Misschien gaan de twaalf bonden zich net zo profileren. Dan wordt er echt gemorreld aan de verhoudingen in de polder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.