Vertrek Duitse militairen klap voor Budel

De exodus komt niet uit de lucht vallen, maar toch... 'Je hoort ze Duits praten met elkaar, maar je staat daar niet eens meer bij stil....

Maar over een jaar is dat voorbij. Gisteren maakte het Duitse ministerie van Defensie bekend dat het medio 2005 vertrekt uit de Budelse kazerne, waar ongeveer 1200 militairen (onder wie 720 dienstplichtigen) zijn gelegerd. Het vertrek maakt deel uit van een herstructurering binnen het Duitse leger.

'Een grote klap voor Budel én voor mijn zaak', reageert pizzabakker Ayad. Ook grand café De Bonte Os is in mineurstemming. 'De Duitsers komen hier drie of vier avonden per week, en ze drinken goed: veel bier, maar ook pernod en whisky', zegt barmedewerkster Elke van Deursen.

'Heel jammer, een aderlating voor Budel', vindt bloemist Jan Meeuwissen. Ook burgemeester Bart Meinema van de gemeente Cranendonck betreurt de sluiting. Hij schat dat de Budelse middenstand per jaar vijf miljoen euro omzet draait op de Duitse klanten, van voedsel en bier tot schilderwerk en ander onderhoud. In het dorp zelf wonen vijftig Duitse gezinnen; die zullen vertrekken. Daarnaast werken ook 175 Nederlandse burgers op de kazerne, als ondersteunend personeel. Zij zullen hun baan verliezen. 'Dit besluit heeft grote financiële en sociale gevolgen voor de lokale gemeenschap', aldus Meinema.

In 1963 zijn de Duitsers gekomen. Hun aanwezigheid vloeide voort uit de 'Budel-Seedorfovereenkomst', een uitwisseling tussen Duitsland en Nederland: Nederlandse soldaten werden gelegerd in Seedorf, de Duitsers in Budel. In 2006 vertrekken de Nederlanders uit Seedorf, ook al vanwege bezuinigingen.

Winkeliers, taxichauffeurs en horecaondernemers in het Brabantse dorp (negenduizend inwoners) zijn rijk geworden van de Duitsers. Vooral vroeger draaide bijna heel Budel op de Nassau Dietz-kazerne. Maar toen waren er ook wel een paar duizend soldaten gelegerd. 'Het was elke avond feest. Het dorp bruiste', vertelt bloemist Meeuwissen. En nooit problemen, geen haat en nijd. 'We hebben lang geleden één keer ellende gehad, toen een groep jongeren van boven, uit Holland, naar Budel kwam om met de Duitsers te knokken', herinnert Meeuwissen zich.

De officieren woonden in 'de Duitse wijk' achter de kerk. Dat moeten er wel een paar honderd zijn geweest, zo schatten de bewoners. Er was een grote Duitse school. Die is er nog steeds, maar een stuk kleiner. 'Budel stond alom bekend om z'n grote Duitse kazerne, en natuurlijk de zinkfabriek. Daarom zijn hier zoveel cafés en winkels gekomen', aldus Van Deursen.

De Duitse aanwezigheid is de laatste jaren overigens al behoorlijk verminderd. Bakkerij Rooymans leverde vroeger aan de kazerne, nu niet meer. Bij café Bellevue kwamen ze vroeger kegelen. Maar tegenwoordig heeft de kazerne zelf een kegelbaan, evenals een filmzaal en andere faciliteiten. 'De soldaten blijven nu meer binnen de kazerne dan vroeger', zegt Freddy Hendriks aan de bar van Bellevue.

Burgemeester Meinema en veel bewoners zagen het vertrek van de Duitsers al enige tijd aankomen. Maar toch valt het definitieve afscheid zwaar. Het ministerie van Defensie in Den Haag beraadt zich nog over de toekomst van de Nassau Dietz-kazerne.

Net als de middenstand zullen de bewoners van Budel de Duitse militairen gaan missen. 'De Duitsers hebben altijd een bijzonder cachet aan de dorpsgemeenschap van Budel gegeven', meent de burgemeester. Cafébezoeker Hendriks: 'De Duitsers zijn al veertig jaar hier. Ik ben ermee opgegroeid. Je hoort ze wel Duits praten met elkaar, maar je staat daar niet eens meer bij stil, zo gewend zijn we eraan. De Duitsers horen gewoon bij de inboedel van Budel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden