Vertrek Dijsselbloem naar Brussel is niet goed

Premier Rutte kan het beste Alexander Rinnooy Kan van D66 voordragen als EU-commissaris.

De Europese Raad is er deze week niet in geslaagd een Europees banenplan te maken. Dat ging niet over een werkgelegenheidsplan voor alle Europese werkelozen (waar ik overigens niet in geloof), maar om het verdelen van Europese topfuncties over landen, politieke partijen en personen. Eind augustus gaat men daartoe een tweede poging doen. En intussen zal er overal koortsachtig overleg achter de schermen plaatsvinden.


Dan zal het Nederlandse kabinet ook bekend moeten maken wie wordt voorgedragen als het Nederlandse lid van de Europese Commissie, om Neelie Kroes op te volgen (die voor mij trouwens nog best een periode had mogen blijven). Zoals dat gaat, doen voor die functie al veel namen de ronde.


Wat opvalt is dat het daarbij steeds gaat om zittende ministers van de PvdA. Zo verklaarde minister Ploumen voor het NOS Journaal dat ze nog niet gevraagd was, maar dat ze wel kon bevestigen dat ze een vrouw is. Ook Frans Timmermans (ja, een man) wordt vaak genoemd, als de nieuwe Europees coördinator voor het buitenlands beleid (de nieuwe Lady Ashton).


De naam die het meeste valt is die van Jeroen Dijsselbloem als de komende Europees Commissaris voor het monetair- en begrotingsbeleid (de opvolger van 'begrotings-tsaar' Olli Rehn). Op zich niet onlogisch gezien Dijsselbloems kwaliteiten en zijn huidige tijdelijke functie van voorzitter van de Eurogroep.


Maar het is niet goed dat zittende ministers al na twee jaar overstappen naar een andere functie. Zij dienen gewoon de Haagse rit uit te zitten. Het argument dat zij in Brussel evenveel of meer voor Nederland kunnen betekenen dan als minister is onzin. Een Europees Commissaris dient zich neutraal op te stellen en juist niet met voorrang de belangen van zijn eigen land te dienen. Wanneer Ploumen, Timmermans of Dijsselbloem het Brusselse pluche zachter vinden dan het Haagse, getuigt dat niet van veel vertrouwen in de levensvatbaarheid van hun eigen kabinet.


Vooral een vertrek van minister van Financiën Dijsselbloem naar de Europese Commissie zou slecht zijn voor de stabiliteit van het kabinet. Hij vervult bij uitstek een spilfunctie in de ministersploeg en in de veelvuldige onderhandelingen met de oppositie. Hij slaat succesvol bruggen tussen PvdA en VVD en tussen die coalitiepartijen en D66, ChristenUnie en SGP.


Naar verluidt heeft hij een kalmerende invloed op de soms nogal opvliegende Diederik Samsom.


Volgens een ander hardnekkig gerucht zou Dijsselbloem bij vertrek worden opgevolgd door zijn partijgenoot Martin van Rijn. Inderdaad de beste staatssecretaris, die de rest van de kabinetsperiode niet voor niets verantwoordelijk is voor de goede uitvoering van de enorme decentralisatieoperatie, die onlangs door het parlement is goedgekeurd. Zijn vertrek als staatssecretaris zou daarom onverantwoordelijk zijn.


Voldoende argumenten dus om de opvolger van Neelie Kroes niet uit het kabinet te laten komen. Buiten die kring zijn voldoende capabele mensen te vinden die in haar voetsporen kunnen treden. Het is daarbij helemaal niet nodig dat het per se een lid van de PvdA of zelfs van een politieke partij moet zijn. De beste man of vrouw moet op het goede moment voor de best mogelijke post worden voorgedragen. Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat de volgende Begrotingscommissaris Alexander Rinnooy Kan heet. Ja, inderdaad, snurkend lid van D66.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden