Vertrek Defensieminister pas het begin? May wil echt af van 'kleedkamercultuur' Westminster

Het schandaal rondom Hollywood-producer Harvey Weinstein heeft geleid tot een een politieke crisis in Westminster. Nadat de Britse minister van Defensie Michael Fallon gisteravond zijn aftreden bekendmaakte wegens handtastelijk gedrag, zei premier Theresa May dat de 'kleedkamercultuur' helemaal moet verdwijnen uit Westminster. De verwachting is dat Fallon het niet het enige slachtoffer zal zijn.

Patrick van IJzendoorn
Minister van Defensie Michael Fallon Beeld photo_news
Minister van Defensie Michael FallonBeeld photo_news

May is bang dat ook andere bewindslieden in de problemen komen, zoals haar rechterhand Damian Green. Een verdere verzwakking van haar positie kan fataal zijn, zeker nu alle aandacht zou moeten gaan naar het gevecht met Brussel. De situatie doet denken aan de jaren negentig, toen de Conservatieve regering van John Major, op de been gehouden door de DUP, geplaagd werd door onenigheid over Europa en door sappige seksschandalen.

Het Britse parlement is altijd al een wat losbandige plek geweest, ook waar het gaat om erotische aangelegenheden, maar het besef begint door te dringen dat dit niet meer van deze tijd is. 'Wat tien, vijftien jaar geleden kon, kan nu niet meer,' stelde een bedachtzame Fallon na zijn aftreden.

Tussen alle openbaringen over ongewenste intimiteiten door won de Labour-oppositie een stemming in het parlement over het openbaren van rapporten waarin de mogelijke effecten van een Brexit staan. De regering wil deze het liefst geheim houden. Hoewel de stemming niet bindend was, kan Brexit-minister David Davis moeilijk om de wil van het parlement heen. Beide partijen onderhandelen nu over de manier waarop de rapporten zullen worden geopenbaard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden