Vertraging rond Utrecht Centraal en het lijden van tienkampers

Goedemorgen. Als u vanmorgen met de trein moet, wees voorbereid op vertragingen rondom Utrecht Centraal. De werkzaamheden op het traject Utrecht CS - Houten zijn uitgelopen. Verder leest u over een studie waaruit blijkt dat legalisering van wietteelt wel degelijk mogelijk is. En over het grote lijden dat tienkampers ondergaan.

Pelle Rietveld (staand) en Pieter Braun op Papendal. 'Het is de mentale belasting die je ook bij golf hebt: geen fouten mogen maken. Plus de fysieke belasting van de marathon.'Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Hoge Raad vindt getuigenis van 9-jarige onbetrouwbaar
De getuigenis van een 9-jarig meisje waarop een man tot levenslang is veroordeeld, kan niet waarheidsgetrouw zijn. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Hoge Raad. Daarmee is mogelijk sprake van een gerechtelijke dwaling. Deze week dient de advocaat van de veroordeelde een herzieningsverzoek in.

Studie: legale wietteelt mogelijk goed voor bescherming mensenrechten
Legalisering van hennepteelt en -handel is wel degelijk mogelijk. Sterker: mensenrechten kunnen overheden ertoe verplichten het kweken en verhandelen van cannabis gereguleerd toe te staan als dat misdaden als moord en mishandeling of ongelukken ten gevolge van onveilige teelt voorkomt. Mensenrechten wegen zwaarder dan de VN-drugsverdragen die wietteelt en -handel verbieden.

Problemen in spits door spoorwerkzaamheden: mijd Utrecht Centraal
Treinreizigers rond Utrecht kunnen flink hinder ondervinden door uitgelopen werkzaamheden op het traject Utrecht CS - Houten. Op Twitter meldt NS dat er zeer beperkt treinverkeer is van en naar Utrecht.

GroenLinks-politica Azough gaat aanpak radicalisering onderzoeken
Naïma Azough gaat voor het kabinet aan de slag. De GroenLinks-politica gaat inventariseren waar de aanpak van radicalisering door jeugdwerkers en onderwijzers goed werkt. Als het in gemeenten niet goed gaat, moet Azough vaststellen waarom het niet lukt.

Vandaag in het nieuws

Kiki Bertens speelt in de vierde ronde van Roland Garros tegen de Amerikaanse Madison Keys. Lukt het haar om haar imponerende zegereeks te vervolgen? En zes verdachten van de rellen in Geldermalsen komen in Arnhem voor de rechter. De rellen braken uit tijdens een raadsvergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.

Aanraders van de redactie

Sheila Sitalsing: Het wegennet dat naar de EU leidt, is een waterbed (+)
De eerste keer dat de kranten kopten dat de Europese Unie een 'baanbrekend akkoord' met een vreemde mogendheid had weten te bereiken over het tegenhouden van bootvluchtelingen, was een jaar of tien geleden. Het land dat de bootmensen als uitvalsbasis gebruikten heette Libië, hetzelfde land waar de honderden - misschien zevenhonderd, misschien meer, we zullen het nooit zeker weten - Europavaarders die de afgelopen dagen op de Middellandse Zee zijn verdronken scheep zijn gegaan. Het is weer druk tussen Libië en Italië, zoals het wel vaker in de zomer erg druk kan zijn op die route. En zoals gewoonlijk kapseist er weer van alles, of het drijft af en dobbert stuurloos rond, net zolang tot er niemand meer aan boord is die kan navertellen wat er is gebeurd.

'Staat moet burger beschermen tegen gevolgen illegale teelt' (+)
Mensenrechtenverdragen geven gemeenten tóch een mogelijkheid om de cannabishandel en - teelt te legaliseren, stelt de hoogleraar strafrecht.

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Romeinse vrouw was baas over eigen geld (+)
Feminisme was geen verworvenheid van het Romeinse Rijk. Toch genoten vrouwen in die tijd meer persoonlijke vrijheid dan in de vroege negentiende eeuw, ontdekte een promovendus.

Commentaar: Obama moet weer met Rusland over kernwapens praten
De VS en Rusland moeten opnieuw gaan praten over kernwapenarsenalen. Er wordt te veel mee gezwaaid.

Fresco van bakker Terentius Neo en zijn vrouw, gevonden in Pompeii. Man en vrouw lijken op het eerste oog gelijkwaardig, maar zij heeft een huishoudboekje en hij een politieke boekrol.Beeld Archeologisch Museum Napels

'Je moet je lichaam voor de gek houden' (+)
De tienkamp is een onbegrepen atletiekdiscipline die toch hoog in aanzien staat. Het is afzien voor fijnproevers. Voor de beoefenaars is het een haast zinsbegoochelende ervaring. 'Het is een verschrikkelijk mooie sport, met de nadruk op verschrikkelijk.' Lees hier het interview met de tienkampers Rietveld en Braun.

Bij deze psychiatrische instelling is familie altijd welkom (+)
Psychiatrische hulp bieden in een vertrouwde omgeving: dat hoeft niet per se thuis. Op de vernieuwde opnameafdeling van GGz Breburg zijn familieleden 24 uur per dag welkom. Voor Jurgen en zijn moeder Marja een uitkomst.

Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden