Vertraging dreigt voor nieuw Rijks

Het Rijksmuseum, dat ingrijpend wordt verbouwd, gaat waarschijnlijk toch later open dan gepland. Het stadsdeel Oud-Zuid heeft 'vier tot twaalf maanden' nodig voor de behandeling van de benodigde bouwvergunning....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Dat zegt de woordvoerder van het stadsdeel. 'We zijn nu aan het onderzoeken hoe de procedures lopen. Voor ons is dit een omvangrijke en ingewikkelde vergunning.' Met een totaal budget van 272 miljoen euro is 'Het Nieuwe Rijksmuseum', zoals het project heet, de grootste renovatie ooit van een Nederlands kunstgebouw.

De verlening van de vergunning gaat opnieuw gepaard met een inspraakronde. Eerdere inspraak, in het bijzonder de hevige protesten van fietsers en hun lobbyclubs, bracht al de doodssteek toe aan de geplande nieuwe entree in de onderdoorgang onder het museum. Verder is de kans groot dat er voor de vergunning een milieueffectrapportage moet komen, die eveneens veel tijd kost. Volgens de woordvoerder van het stadsdeel is namelijk nog steeds onduidelijk hoe het Rijks de verwachte veel grotere toeloop van bezoekers denkt te verwerken, en of die per bus of per auto komen.

Toch houden de bouwheren van het nieuwe Rijks voorlopig vast aan de geplande heropening in de zomer van 2008.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden