Vertel ik haar over mijn gevoelens?

Sinds enkele maanden merk ik dat ik amoureuze gevoelens begin te krijgen voor mijn beste vriendin. Ik vind het steeds lastiger om dit te verbergen wanneer we elkaar spreken. Ze heeft echter al tweeënhalf jaar een vriend (die overigens ook een vriend van mij is), dus de gevoelens zijn hoe dan ook niet wederzijds. Ik ben bang dat het onze vriendschap onnodig zal compliceren danwel beëindigen wanneer ik haar over mijn gevoelens voor haar vertel. Wat zou u doen? Man, naam bij de redactie bekend.

Beeld .

Pas als ze vrijgezel is Laat het gaan. Als je het vertelt zorgt het alleen maar voor ellende. Het zal je sowieso een vriendschap kosten. Die tussen jou en je beste vriendin, of die tussen jou en je vriend. Het zou je sieren als je haar het geluk gunt en pas weer de ogen op haar richt als ze vrijgezel is. Als het zo moet zijn, komt het wel.

Hanna Rensen (31), Doesburg

Halverwege

Vertel het haar, u bent al halverwege.

Fleur van de Boomgaard (34), Amsterdam

Laat je Niet Meeslepen

Jammer dan, ze is al bezet en ook nog door uw goede vriend. Zet in de goede vriendschappen met haar en haar vriend niet op het spel en probeer u op andere leuke vrouwen te richten. Met gezond verstand kom je verder in het leven, dan je te laten meeslepen door deze gevoelens. Is de vrouw van een ander niet altijd begeerlijker omdat ze onbereikbaar is? Niets zeggen dus, het gaat wel over.

Irma Verkleij (63), Nijmegen

Vermijd contact

Gevoelens wegstoppen is meestal een onmogelijke opgave. Met het blijven zien van deze vrouw wakkert u uw gevoelens voor haar verder aan. Iets wat u wel onder controle heeft is uw handelen. Toch? Dus bespreek dit met hun allebei in een driegesprek. En wees zo dapper dat u het initiatief neemt om elk contact met haar te mijden, en houd u daar aan. Misschien kunt u dan de vriendschap met uw vriend nog overeind houden. Anders komt ook daaraan een einde.

Steven Smits (66), Groningen

Gebruik humor

U moet niets vertellen en u weet dat de gevoelens niet wederzijds zijn. Houd het dan ook luchtig en vraag uw vriendin een volgende keer met een knipoog: 'Wil je met me trouwen?' Dan laat u merken dat u warme gevoelens voor haar hebt en kunt u er samen om lachen. Het zal de spanning die u nu voelt verminderen.

Jaap A. van Vliet (67), Arnhem

nooit

Sinds enige tijd ben ik smoorverliefd op een collega. We kunnen al vele jaren goed met elkaar opschieten en haar vriendschap is me dan ook zeer dierbaar. Daarom zal ik haar nooit vertellen dat ik meer voor haar voel. Eenzijdige openhartigheid heeft me al eerder een vriendschap gekost en dat wil ik niet meer meemaken. Ik doe wel mijn uiterste best haar te laten merken dat ik meer dan vriendschappelijk op haar ben gesteld, maar altijd subtiel. Als zij ook meer voor mij voelt dan pikt zij mijn signalen wel op. En zo niet, dan is er niets verloren. Lees ook het boek Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez. Hierin wordt precies beschreven hoe je het niet moet aanpakken.

Lucas Wandelaar (48), Bilthoven

Over twee weken

Kan ik contact zoeken met de zus van mijn vriendin nu ze gebrouilleerd zijn?

Mijn vriendin en ik zijn ruim 28 jaar samen. Daarvan ging ik 26 jaar ook goed om met haar zus, met wie ik warm en leuk contact had. Sinds twee jaar zijn mijn vriendin en haar zus zwaar gebrouilleerd en zwijgen elkaar dood. Het is een familiekwestie, iets waar ik buiten sta. Mijn vriendin verwacht dat ik, om solidariteit te tonen, ook alle contact met haar zus verbreek. Dat deed ik tot nu toe, maar nu bevindt het leven van m'n schoonzus zich in een emotionele achtbaan (scheiding, nieuwe relatie) en ik wil weten hoe het met haar gaat. Mijn vriendin ervaart het als een vileine dolksteek als ik weer contact met haar zus zoek. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 8 augustus 2016 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden