Vertel ik de ouders van mijn stiefbroer over zijn criminele gedrag?

Mijn stiefbroertje (15) heeft vrienden die in de kleine criminaliteit zitten (zoals uitgeven vervalst geld, winkeldiefstal en drank- en drugsgebruik). Ook mijn stiefbroertje doet hier soms aan mee. Hij vertelt mij af en toe wat hij en zijn vrienden allemaal uitspoken, zijn ouders weten hier niets van af. Ik weet niet wat ik met de informatie moet doen en voel me ermee opgezadeld. Er is al zoveel spanning in het gezin om andere dingen. Ook zou ik het vertrouwen van mijn stiefbroertje beschamen, met als gevaar dat hij me nooit meer wat zal vertellen en zijn acties nog onzichtbaarder worden. Wat zou u doen?

Man, naam bij de redactie bekend

null Beeld .
Beeld .

Niet vertellen

Je bent in vertrouwen genomen en als je dat schaadt, kan zijn criminele gedrag alleen maar toenemen. Mensen moeten nu eenmaal hun verhaal kwijt. Nu hij zijn verhaal kwijt kan bij een niet crimineel iemand, zou je hem subtiel kunnen corrigeren. Wat hij nodig heeft, is een rolmodel dat hem de aandacht en de spanning kan geven die hij onbewust zoekt. Crimineel gedrag is op die leeftijd meer een uitlaatklep, het opzoeken van grenzen hoort bij de leeftijd. De jeugd moet leren dat criminaliteit niet loont.

Bas Vogelpoel (40), Wormerveer

Vertel het zijn ouders

Ik zou zijn ouders vertellen wat je weet. Als hij later verder ontspoort, heb je spijt niet te hebben ingegrepen toen dat nog kon. Zijn criminele activiteiten vertelt hij niet zomaar. Bewust of onbewust wil hij dat het bekend wordt en dat iemand hem uit deze problemen helpt. Als hij zich happy zou voelen in de wereld waarin hij nu leeft, zou hij niemand inlichten over zijn leven. Hij wil geholpen worden. Als je het geheim houdt, ben je medeverantwoordelijk. Breng het dus naar buiten.

Peter Buijs (69), Harlingen

Niet klikken

Het is aan de ouders om hun kinderen te begeleiden tot het 18de jaar, dus als de ouders geen oog hebben voor deze jongen, zitten ze te slapen. Nooit klikken over je eigen generatie, dat maakt het onveilig. Je kunt tegen je stiefbroer zeggen dat hij niet handig bezig is en dat je nooit iets zult door vertellen. Maar als je er echt last van hebt, moet je zeggen: maak mij geen deelgenoot van jouw ondergrondse leven.

Liselotte Fischer (55), Frieschepalen

Waarom vertellen

Ik zou je stiefbroer vragen waarom hij het vertelt. Wat verwacht hij van jou? Dat je zijn gedrag goedkeurt of dat je je als 'goede' stiefbroer opstelt en met hem kijkt wat hij moet veranderen? Misschien als eerste stap samen naar de huisarts? Er kan dan eerst hulp komen, de ouders kunnen dan in een later stadium worden ingelicht. Bij bijna elke huisartsenpraktijk is een praktijkondersteuner huisartsen geestelijke gezondheidszorg. Deze hulp is gratis en daar kunnen ze de problemen inventariseren en kijken welke hulp gewenst en mogelijk is. Als je stiefbroer geen hulp wil, is het eerlijker te zeggen dat je dit niet voor je kunt houden. Hij is minderjarig en heeft hulp nodig. Mogelijk is hij je nu niet dankbaar, maar later wel. Misschien moeilijk, maar 'weten' maakt medeverantwoordelijk, niet voor zijn gedrag, maar wel voor de acties die nodig zijn.

Emmy de Graaft (57), 's Hertogenbosch

undefined

Over twee weken: Mijn dochter kan niet opschieten met de dochter van mijn vriend

Ik heb na mijn scheiding sinds twee jaar een vriend. Mijn dochter van 9 kan niet goed opschieten met zijn even oude dochter. Andersom geldt dit niet. We wonen niet samen. Iets afspreken met de kinderen erbij is nu niet goed mogelijk. Ik heb mijn dochter beloofd haar zo min mogelijk met het meisje in contact te brengen, maar dat is lastig met familiebijeenkomsten en verjaardagen. Hoe lang moet ik ze uit elkaar houden? Wat zou u doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 23 januari 2016 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden