Vertegenwoordigers trojka in Athene, 'werk is begonnen'

Een aantal onderhandelaars van de instituties (Europese Commissie, ECB, IMF) is maandag in Athene aangekomen voor gesprekken met de Griekse regering over een derde steunpakket. IMF-onderhandelaars arriveren op z'n vroegst donderdag. Dit melden woordvoerders van de Europese Commissie en de Griekse regering.

Demonstranten en oproerpolitie voor het Griekse parlement, hier wordt gedemonstreerd tegen de bezuinigingsvoorstellen uit Brussel Beeld epa

Het wachten is nog op vertegenwoordigers van het IMF, aldus regeringswoordvoerder Olga Gerovasili. Daarom vinden pas later deze week de eerste officiële gesprekken plaats over een derde steunpakket, dat Griekenland in staat moet stellen zijn schulden terug te betalen. Voorgesprekken zijn al wel van start gegaan. 'Het werk is begonnen', aldus een Commissiewoordvoerder.

Aanvankelijk werd verwacht dat de vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de ECB en het IMF afgelopen vrijdag zouden aankomen. Vervolgens meldde een Griekse ambtenaar dat dit werd uitgesteld tot maandag.

Volgens de Griekse woordvoerder is er 'geen reden' voor de vertraging en bepalen de geldschieters wanneer de gesprekken van start gaan. De beurzen reageerden nerveus op de vertraging, omdat het uitstel erop zou kunnen wijzen dat de kans op een derde steunpakket nu al kleiner wordt.

'Kapitaalcontroles blijven van kracht'

Griekse regeringsofficials hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de kapitaalcontroles op Griekse banken voorlopig van kracht blijven. Pas als zeker is dat er opnieuw Europese noodsteun beschikbaar komt, kunnen de banken weer normaal functioneren. De pinlimiet is 420 euro per week. Dit heeft negatieve gevolgen voor de economie, die zwaarder wordt getroffen naarmate de controles langer duren.

Grote druk

De gesprekken staan onder grote druk. Griekenland heeft dringend geld nodig, een eerder toegezegd overbruggingskrediet van zeven miljard is nauwelijks voldoende om deze zomer nog eerder verstrekte noodleningen af te lossen aan het IMF en de ECB.

Het is de Griekse premier Alexis Tsipras, zij het met moeite, wel gelukt de door de instituties geëiste bezuinigingsvoorstellen door het parlement te loodsen. Een groot deel van zijn eigen kabinet en partij was daar niet blij mee. Dankzij steun van de pro-Europese oppositiepartijen To Potami, Nieuwe Democratie en Pasok lukte het alsnog.

Een van de felste tegenstanders van het akkoord in de Griekse regering, minister van Energie Panagiotis Lafazanis, is door Tsipras ontslagen in de week nadat het akkoord over de bezuinigingseisen na een marathontop in Brussel werd gesloten. Onderminister van Financiën Nadia Valavani stapte die week zelf op.

In een zogeheten memorandum of understanding moet Griekenland zich vastleggen op gedetailleerde en vergaande hervormingen van het pensioen- en btw-stelsel, de arbeidsmarkt, de verkoop van staatsbedrijven alsook een complete reorganisatie van het overheidsapparaat onder toezicht van de Europese Commissie.

De Griekse premier Tsipras Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden