Verstrooiingen - over kijken en zien

Onbevangen kijken en schrijven is de kunst van Dewulf.

EDITH KOENDERS

Bernard Dewulf

Verstrooiingen - over kijken en zien

Atlas Contact; 221 pagina's; € 21,95.

'Maar dat is literatuur', liet een curator zich eens ontvallen tegen een schilder over het werk van Bernard Dewulf. De man doelde niet op diens poëzie, noch op Kleine dagen (Libris prijs 2010), maar op zijn stukken over kunst. Een aantal van deze essays heeft hij nu gebundeld in Verstrooiingen - over kijken en zien.

De opmerking van de curator prikkelde Dewulf ertoe zich af te vragen waarin zijn schrijven over kunst verschilt van dat van kunstcritici. Het antwoord vindt hij bij andere literatoren, zoals K. Schippers, Bernlef en Piet Meeuse. Ze boeien vooral omdat ze niet 'in een kunsttaal' schrijven.

Een onbevangen blik, fantasie en het vermogen woorden te geven aan een ervaring of emotie, juist die eigenschappen die je van een schrijver mag verwachten, lijken voorwaarde voor het echte kijken. Al schrijvend tast Dewulf de wereld af, een formulering kan hem niet precies genoeg zijn, of het nu een schilderij van Howard Hodgkin, de foto's van Gert Jochems uit Siberië of de beelden van Johan Tahon betreft.

Overigens gaan niet al deze stukken over kunst. Zo kan hij een filosoof citeren, raadpleegt hij een woordenboek, memoreert hij de geboorte van zijn zoon en de daarmee verbonden geluiden van de ochtendspits, bladert hij in het werk van Marcel Duchamp om te eindigen met een bespiegeling over eenzaamheid.

Poëtisch, verstild, weemoedig en soms een tikje hoogdravend ontleedt Dewulf de wereld zoals die zich aan hem voordoet. In het deel 'Zeedrift' verblijft hij een poosje in Oostende, de stad waar zijn vader overleed en de as van Hugo Claus verstrooid is op zee en brengt hij een ode aan de havenstad, zijn inwoners en taal: 'Woorden, flarden, zinnen - ze kwamen terug, als gedragen door een grillige westenwind. (...) Ik mocht ni droef zin, ik moest fraai zin.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden