NieuwsbriefAvond

Verstoten FvD-kopstuk Robert Baljeu: ‘Binnen de partij heerst een enorme angstcultuur’

Redactie
Robert Baljeu (FVD) Beeld Freek van den Bergh
Robert Baljeu (FVD)Beeld Freek van den Bergh

Vandaag in het nieuws

Verstoten FvD-topman Robert Baljeu: ‘Binnen de partij heerst een enorme angstcultuur’
Robert Baljeu maakte twee jaar lang deel uit van de top binnen Forum voor Democratie. Deze week is hij uit de Statenfractie in Noord-Holland gezet, zijn betaalde werkzaamheden voor de partij waren al stopgezet en zijn Eerste Kamerlidmaatschap voor FvD staat op de tocht. Voor het eerst spreekt een insider over de machtsstrijd rondom Thierry Baudet. ‘Dit is een zuivering.’

Voortvluchtige crimineel Ridouan T. bericht Peter R. de Vries: ‘Politie wil mij als volksvijand neerzetten’
De meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., heeft misdaadverslaggever Peter R. de Vries een persoonlijk bericht gestuurd. De Vries bracht gisteren naar buiten dat hij volgens het Openbaar Ministerie op T.’s dodenlijst staat, maar T. zelf ontkent dit: ‘Naar jou toe wil ik dit rechtzetten.’

Groot deel Europese inkomenssteun gaat naar Nederlandse boeren die bovenmodaal verdienen
Tweederde van de Europese inkomenssteun voor Nederlandse boeren gaat naar agrariërs met een bovenmodaal inkomen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na eigen onderzoek. 60 procent van de boeren heeft mede dankzij deze subsidies een hoger inkomen dan de doorsnee werkende Nederlander.

Natuurmonumenten gebruikt landbouwgif waar ze zelf tegen strijdt
Vereniging Natuurmonumenten roept boeren al jaren op te stoppen met het gebruik van de omstreden onkruidbestrijder glyfosaat, maar blijkt het landbouwgif zelf ook te gebruiken. Ook andere grote Nederlandse terreinbeheerders als Staatsbosbeheer spuiten het middel – vooral bekend onder de merknaam RoundUp – in hun strijd tegen ongewenst woekerende planten en bomen.

Nederland en Duitsland schorten trainingsmissie Irak op vanwege ‘dreiging’
In navolging van Duitsland heeft ook Nederland woensdag besloten de training van het Iraakse leger tijdelijk stil te zetten. De opschorting houdt vermoedelijk verband met de oplopende spanningen in de regio tussen de VS en Iran. Eerder op de dag gaven de VS hun personeel dat niet dringend nodig is in Irak, opdracht het land te verlaten.

Tom Dumoulin woensdag kort nadat hij was afgestapt in de Giro. Beeld AFP
Tom Dumoulin woensdag kort nadat hij was afgestapt in de Giro.Beeld AFP

Dumoulin stapt af in de Ronde van Italië, kort na de start van de vijfde etappe
Tom Dumoulin heeft de Ronde van Italië verlaten. Hij ging woensdagmiddag nog van start in de vijfde etappe, een korte rit van 140 kilometer tussen Frascati en Terracina, maar gaf al kort na het vertrek in de stromende regen op.

Video van de dag

Een glorieus moment, maar nergens vrouwen. Saaie boel
Deze passagiers vieren dat ze aan de dood zijn ontsnapt. Het scheelde geen haar, of de twee treinen waren tegen elkaar aangebotst. Lariekoek! Deze treinen lopen op stoom, hun ketels zijn gloeiend heet. Fotodetective Hans Aarsman weet hoe het wel zit.

Vanavond op televisie

Vluchtende mensen, destructie, paniek, wanorde. Dat beeld komt geregeld terug in de visueel indrukwekkende verfilming die Spielberg maakte van War of the Worlds, het boek van H. G. Wells over een buitenaardse aanval op de aarde. De film is op RTL 7 te zien om 20.30 uur. En deze week is het derde deel te zien in de wraakactiefilmreeks John Wick. Het tweede deel kunt u vanaf 20.30 uur bekijken op Veronica. Meer televisietips hebben we hier verzameld.

Opinie

Stop met het framen van twintigers: een failliet systeem raakt iedereen
De problemen van jonge mensen worden maar al te vaak afgedaan als gezeur van ‘veeleisende millennials’ zien Luce van Kempen en Yoram Poot van de Nationale Jeugdraad, En dat is gevaarlijk betogen zij want de jongste generatie is de eerste die het slechter krijgt dan hun ouders. ‘Wie de problemen van jonge mensen afdoet als een generatieconflict is ronduit gevaarlijk bezig. Je kunt niet eindeloos de lasten blijven doorschuiven zonder daar uiteindelijk ook zelf de prijs voor te betalen.​’

Aanraders van de redactie

Het reisje langs de Rijn wordt populairder – Amsterdam merkt het iedere dag
Amerikanen, Canadezen en Australiërs hebben de Europese rivieren ontdekt als cruiseparadijs. Logische halteplaats daarbij is Amsterdam. Maar de stad worstelt met de hausse aan riviercruisetoeristen.

Carine Bijlsma’s eerste lange documentaire over soulicoon D’Angelo, is een fraai, intiem portret van de man en zijn kunst ★★★★☆
De zanger praat opmerkelijk ontspannen over de momenten waarop zijn roem hem opbrak.

Oliver Bullough heet u welkom in Geldland: voor al uw stoute en foute kapitaal
Schurken verstoppen er hun winsten, miljonairs ontwijken er de fiscus. Onderzoeksjournalist Oliver Bullough wijst de weg naar het magische Geldland waar alles mag, behalve ethische vragen stellen. ‘Jullie zitten als Nederland redelijk hoog in de voedselketen.’

De Stemchecker - Europese verkiezingen
Deze kieswijzer kijkt naar wat partijen daadwerkelijk doen (en níet naar wat ze beloven in campagnes). Vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag in het Europees Parlement en kom erachter met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft.

Burkina Faso valt machteloos ten prooi aan islamitisch terreur
Het aantal aanslagen in Burkina Faso loopt snel op – afgelopen weekend een aanslag op een kerk, vlak daarvoor de gijzeling van een groep toeristen. Terwijl Nederland deze maand zijn bijdrage aan de VN-missie in buurland Mali stopzette, doen de Fransen nog altijd hun best om de opmars van het terreur in de regio tegen te gaan. Maar lukt dat wel?

SPECIAL Slaap lekker #3: Nachtelijk piekeren, er is wel iets aan te doen
Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: de nachtelijke piekeraar Laura Hisken. ‘In de nacht verlies ik me in problemen die ik overdag niet heb.’

Hij had het kindergezicht en witblonde vlashaar van een 12-jarige, maar zijn magere lichaam was ruim 2 meter lang’
In een kleine dierenwinkel, waar alles nog net als vroeger was, kwam Sylvia Witteman een 2 meter lange, 12-jarige jongen tegen. ‘Hij bewoog zich met de stuntelige motoriek van iemand die daar nog héél erg aan moet wennen’. Met zijn moeder kwam hij voor de mini-schildpadjes, maar mocht hij toehappen, dan zat hij er tot zijn honderdtwaalfde aan vast. ‘In zo’n periode kun je wel zeven, acht poezen verslijten’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden