Verstilde actiefilm

Robert Neville is een bijzondere held. Meer dan andere filmhelden wordt hij, ingetogen en overtuigend gespeeld door actieheld Will Smith, een paar keer indringend met zichzelf geconfronteerd in I Am Legend. Wanneer 'zijn' New York moet worden geëvacueerd omdat een levensbedreigend virus de stad (en later de wereld) bedreigt en hij afscheid moet nemen van zijn gezin, loopt er een niet te missen traan langs zijn gezicht. En later in de film nog een keer. Het zijn ontroerende momenten die aangeven dat I Am Legend een ongewone actiefilm is.

Dat kan ook niet anders, want in het eerste deel van de film doolt de wetenschapper als een van de weinige overlevenden van een virale ramp door een als Pompeï stilgevallen New York. Op zoek naar andere overlevenden en op zoek naar een medicijn tegen de soort hondsdolheid waaraan de meeste andere overlevenden ten slachtoffer zijn gevallen. Geen ander mens krijgen we te zien. En actie ook nauwelijks, met uitzondering van de veel geprezen openingsscène, waarin Neville, met zijn enige kameraad herdershond Samantha, achter een roedel herten aan jaagt. Verder is het stil en praat Neville vooral tegen zijn hond, tegen etalagepoppen die hij als vrienden is gaan beschouwen en tegen zichzelf. En dat, weet iedere amateurpsycholoog, kan zomaar het voorstadium van waanzin zijn.

Het is in die stilte dat overtuigend de kiem wordt gelegd voor de afwikkeling van het verhaal, dat weliswaar naar het einde toe conventioneler en sentimenteler wordt, maar door het afwijkende en sterke fundament staat als een huis. Na I Am Legend zendt Veronica ook nog Enemy of the State uit, óók een actiefilm met Will Smith, maar dan een échte actiefilm. En een superieure.

I Am Legend (Francis Lawrence, 2007)

Veronica, 20.30-22.20 uur.

A Good Year

(Ridley Scott, 2006) De in Engeland geboren Hollywoodregisseur Ridley Scott, maker van films als Alien, Blade Runner en Gladiator, heeft een huis in de Provence. De liefde ervoor moet hem hebben verleid tot dit buitenbeentje in zijn oeuvre. A Good Year is namelijk een mierzoet drama waarin Russell Crowe, als Engelse beurshandelaar, Zuid-Frankrijk bezoekt omdat hij een wijnkasteel heeft geërfd. Natuurlijk is hij van plan dat zo snel mogelijk te verkopen en natuurlijk loopt dat allemaal anders zodra hij voet zet op de wijnbodem. Franse ster Marion Cotillard (De rouille et d'os) is de plaatselijke vrouw die hem over de streep trekt. Het heeft allemaal niets om het lijf, maar het verveelt geen moment, daarvoor is Scott te veel vakman.

RTL 8, 20.30- 22.50 uur.

Desperado

(Robert Rodriguez, 1995) Inmiddels al lang en breed geland in Hollywood, maar in 1992 was de Texaan Robert Rodriguez nog een heel kleine jongen, die voor een heel klein bedrag zijn speelfilmdebuut El mariachi had gemaakt. Dankzij het succes van die film, waarin een muzikant met een gitaarkoffer vol wapens de dood van zijn vriendin probeert te wreken, mocht hij het in Hollywood nog een keer overdoen, nu met veel meer geld tot zijn beschikking en onder een andere titel: Desperado.

Anders dan veel remakes heeft deze film niets aan kwaliteit ingeboet en met hoofdrollen voor Antonio Banderas, Steve Buscemi en Salma Hayek is het resultaat behoorlijk plezierig. Houd er wel rekening mee dat kwaliteit niets te maken heeft met inhoud in deze film, die louter gaat om schieten en citeren.

RTL 7, 22.30-00.35 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden