Versteviging huizen Groningen 'gaat te langzaam'

De versteviging van panden in het aardbevingsgebied in Groningen gaat veel te langzaam. Dat stelt de provincie Groningen in een reactie op de bouwplannen die de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) deze week aankondigde.

Een huis in het gehucht Fraamklap is zwaar beschadigd door de aardbevingen. Beeld Kees van de Veen / HH

Uit een inventarisatie blijkt volgens de NAM dat mogelijk 50 duizend panden in het gebied moeten worden verstevigd. Die omvangrijke operatie, die dit najaar van start gaat, zou ruim 25 jaar kunnen duren. Dat vindt de provincie onacceptabel.

De komende vijf jaar is er een reëel risico dat de provincie Groningen wordt getroffen door een aardbeving van 4,1 op de schaal van Richter, aldus minister Henk Kamp (Economische Zaken) eerder dit jaar.

Bij zo'n beving lopen sommige huizen volgens hem het gevaar op grote schade. Kamp schat de kans een op tien dat Groningen door een nog zwaardere beving wordt getroffen. De NAM werd daarom gevraagd haast te maken met het verstevigen van gebouwen.

Dat het om maar liefst 50 duizend panden gaat die mogelijk versterkt moeten worden, kwam dinsdagavond naar buiten op een bijeenkomst van de NAM waarop bouwbedrijven ideeën konden aandragen voor het megaproject.

'Erg ongelukkig', noemt gedeputeerde van de provincie Groningen William Moorlag dat. 'In het aardbevingsgebied staan 65 duizend huizen. Iedereen vraagt zich nu af: gaat het om mijn huis? Het veroorzaakt onrust en die is er al zoveel.'

Verstevigen

Volgens de plannen van de NAM wordt dit jaar begonnen met de versteviging van vijf testhuizen. In 2015 volgen enkele tientallen panden, in 2016 enkele honderden en vanaf 2017 worden duizenden panden per jaar verstevigd.

Het gaat niet alleen om woonhuizen (43 duizend) maar ook om scholen, schuren, bejaardentehuizen en ziekenhuizen. De aardoliemaatschappij vergelijkt het omvangrijke project met de Deltawerken.

Het aantal panden dat wordt verstevigd kan nog naar boven of beneden worden bijgesteld. Dat is afhankelijk van de sterkte en functie van het gebouw en van de te verwachten kracht van toekomstige bevingen. Naar die zaken doet de NAM momenteel onderzoek.

Niet alleen de provincie heeft kritiek op de plannen van de NAM. Ook de zogenoemde Dialoogtafel, een instantie die in het leven is geroepen om in Groningen 1,2 miljard euro schadevergoeding en compensatiegeld te verdelen, heeft z'n bedenkingen.

'De NAM moet er kennelijk nog aan wennen dat ze niet alleen over dit soort zaken kunnen beslissen', zegt voorzitter Jacques Wallage. 'Ze moeten aan tafel met ons tot consensus komen. Maar de NAM is een soort dieselmotor die gestaag doordraait, precies zoals ze olie winnen.'

Met de Dialoogtafel is nog nooit gesproken over de verstevigingsplannen, aldus Wallage. 'We willen van de NAM de garantie dat de panden die het meeste risico lopen bij een aardbeving als eerste worden aangepakt.' Aan tafel heerst volgens hem grote zorgen. 'Veiligheid moet absoluut voorop staan.'

Een scheur in de muur van een woning in het Groningse Leermens eerder dit jaar. Beeld ANP

Beter presteren

De NAM herkent de kritiek niet. De plannen zijn in januari al aangekondigd, zegt een woordvoeder. Bij die bijeenkomst zouden alle burgemeesters van gemeenten in het aardbevingsgebied aanwezig zijn geweest.

'Ze gingen allemaal akkoord. Ons is er alles aan gelegen om die afspraken na te komen en daar zijn we nu simpelweg mee bezig. We hebben wel alle begrip voor de zorgen. Het is in ieders belang dat we met elkaar in gesprek blijven.'

Moorlag neemt daar geen genoegen mee. Hij vindt dat de NAM snel beter moet gaan presteren. 'Als ze in dit tempo doorgaan, zijn de laatste huizen pas verstevigd na 2040. Dat is absoluut onaanvaardbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden