‘Versterking positie parlement en Kamerleden moet nieuwe toeslagaffaire voorkomen’

Om een nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen moet Nederland de positie van het parlement en individuele Kamerleden versterken. Dat stelt de Raad van Europa volgens Trouw en RTL Nieuws in een nog vertrouwelijk rapport.

Pepijn de Lange
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op 19 januari van dit jaar, toen hij een motie indiende om de Raad van Europa onderzoek te laten doen naar het Nederlands parlementair stelsel. De zogeheten Venetië-commissie van de Raad schaart zich nu achter veel van de kritiek die hij zelf als Kamerlid eerder heeft geuit.  Beeld ANP
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op 19 januari van dit jaar, toen hij een motie indiende om de Raad van Europa onderzoek te laten doen naar het Nederlands parlementair stelsel. De zogeheten Venetië-commissie van de Raad schaart zich nu achter veel van de kritiek die hij zelf als Kamerlid eerder heeft geuit.Beeld ANP

Het rapport is er gekomen na een motie in januari van Pieter Omtzigt, toen nog CDA-Kamerlid. De zogenoemde Venetië-commissie van de Raad van Europa deed naar aanleiding van die motie onderzoek naar de toeslagenaffaire en wat die affaire mogelijk maakte. Deze groep van onafhankelijke experts, in 1990 opgericht om de democratisering van Oost-Europese staten te bevorderen, kan worden gezien als bewaker van de democratie.

In het concept-rapport waarvan Trouw en RTL Nieuws de aanbevelingen hebben ingezien, breekt de Raad een lans voor Kamerleden als Omtzigt, die zich inzette om informatie over de toeslagenaffaire boven tafel te krijgen. ‘Het zou als acceptabel en eigenlijk als normaal moeten worden gezien dat Kamerleden van coalitiepartijen het parlement als instituut vertegenwoordigen en dat het deelnemen aan parlementaire controle geen daad van deloyaliteit is’, citeert Trouw uit het rapport.

Meer geld en ondersteuning

De Raad adviseert verder om Kamerleden en parlementaire commissies meer geld en ondersteuning te geven. Ook zou een minderheid van de Tweede Kamer afdoende moeten zijn om hoorzittingen of een parlementair onderzoek in gang te zetten. Bovendien waarschuwt de Raad voor het gebruik van algoritmes en kunstmatige intelligentie bij besluitvorming door de overheid.

Bij de in 1949 opgerichte Raad van Europa zijn 47 Europese landen aangesloten. De organisatie richt zich op het bevorderen van mensenrechten en democratie. Een jaar na zijn oprichting stelde de Raad het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op.

Maandag constateerde de Nationale Ombudsman in een kritisch rapport dat ook de hersteloperatie van de toeslagenaffaire moeizaam verloopt. Ruim 5.700 ouders wachten al langer dan wettelijk is toegestaan op een beslissing over hun financiële vergoeding. Ook bij de afhandeling van klachten overschrijdt de UHT in 28 procent van de gevallen de wettelijke behandeltermijn.

Gemeente Den Haag scheldt schulden vrij van door toeslagaffaire geraakte inwoners

Den Haag maakte maandagavond bekend de schulden kwijt te schelden van ongeveer 1.300 door de toeslagenaffaire getroffen inwoners. Inmiddels heeft Den Haag ruim 2 miljoen euro aan boetes en schulden weggestreept, meldt Omroep West. Vijftien ambtenaren zouden er voltijds bezig zijn.

Dankzij de kwijtscheldingen hoeven gedupeerden niet te wachten op een wet die dit per 1 januari 2022 moet regelen. De gemeente Rotterdam liet in mei al weten door de toeslagenaffaire getroffen ouders van hun schulden te verlossen. Begin september bleek uit een rondgang van BNR Nieuwsradio dat zeker honderd gemeenten het Rotterdamse voorbeeld wilden volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden