Verstekelingen Kosovo pogen via Oostende weg te vluchten

Oostende wordt overspoeld door vluchtelingen uit Kosovo, die proberen als verstekeling op een veerboot mee te reizen naar Engeland. Afgelopen weekend heeft de rijkswacht opnieuw tien Albanezen uit Kosovo opgepakt, waarmee het totaal aantal gesnapte vluchtelingen dit jaar de duizend al is overschreden....

Van onze correspondent

BRUSSEL

De vluchtelingen worden volgens de politie steeds agressiever, wat het gevolg zou zijn van de strengere controles door de rederijen. Die krijgen van de Britse autoriteiten een boete voor elke vluchteling die de overtocht maakt. De boete kan oplopen tot twaalfduizend gulden. Er is de rederijen daarom veel aan gelegen zoveel mogelijk verstekelingen te vangen.

Vorige week kwam het tot een rel toen personeel van rederij Sally Line een groepje vluchtelingen achtervolgde. Nadat die over een hek waren gesprongen, bekogelden ze het personeel met stenen, verklaarde directeur Magnus Sillen. Sillen heeft de afgelopen weken extra personeel ingehuurd om de lading te doorzoeken voordat die aan boord wordt genomen. De meeste verstekelingen verschansen zich in de laadbakken van de vrachtauto's.

Afgelopen weekeinde bezocht de Britse ambassadeur in België de haven van Oostende. Ambassadeur Colvin toonde zich tevreden over maatregelen die politie en de rederijen nemen: 'Ik heb vastgesteld dat de Belgische overheid en de rederijen in Oostende alles doen wat mogelijk is.

Alhoewel in Engeland dit jaar al 380 verstekelingen uit Oostende werden ontdekt, wil ik hen feliciteren', aldus Colvin in de Belgische krant De Standaard.

De vluchtelingen die worden gepakt, worden meestal binnen vijf dagen het land uitgezet, tenzij ze in België een asielverzoek willen indienen. De meesten volharden in hun wens om naar Groot-Brittannië te gaan, en proberen het later opnieuw.

Groot-Brittannië is vooral aantrekkelijk omdat het asielbeleid er socialer is dan in de meeste landen op het vasteland. Asielzoekers hebben recht op een woning en gratis medische verzorging, krijgen een uitkering, en hun kinderen gaan naar school.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden