Verstandige visie

Met de hervorming van de langdurige zorg realiseert het kabinet een belangrijk doel uit het regeerakkoord.


Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen zullen voortaan op geheel andere wijze hun hulp moeten regelen. Niet de overheid, maar de patiënt is voortaan als eerste verantwoordelijk voor het regelen en betalen van zorg. Alleen als iemand nauwelijks geld heeft, geen steun kan krijgen in de naaste omgeving en bovendien veel zorg nodig heeft, zal de overheid te hulp schieten.


Met deze ommezwaai geeft het kabinet krachtig invulling aan een ambitieus en noodzakelijk doel uit het regeerakkoord. Om de rap oplopende kosten voor de langdurige verzorging van ouderen en zieken betaalbaar te houden, was een nieuwe aanpak ook noodzakelijk. De zorg dreigde onbetaalbaar te worden. Alleen al vanwege de financiële tijdbom die tikte onder de AWBZ valt deze nieuwe aanpak van het kabinet toe te juichen.


Ook de visie achter de aanpassing van de langdurige zorg is verstandig. Burgers zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor hun verzorging. Alleen als ze buiten hun schuld geen geld hebben of geen hulp kunnen regelen, zal de overheid te hulp schieten. Juist omdat dit vangnet voor hulpbehoevenden nodig zal blijven, is het noodzakelijk dat wie zelf kan opdraaien voor de zorg geen geld van de overheid ontvangt.


Ook vanuit politiek perspectief valt de hervorming een overwinning te noemen. Het kabinet is er in zes maanden tijd in geslaagd om een drietal lastige politieke dossiers aan te pakken. Na de hervorming van de woningmarkt en de arbeidsmarkt is nu de zorg aan de beurt.


Maar er liggen, zeker in de uitvoering van de plannen van staatssecretaris Van Rijn, ook enkele gevaren op de loer. Een cruciaal onderdeel zal de toetsing zijn. Het kabinet wil graag dat gemeenteambtenaren aan de keukentafel bepalen wie wel en wie niet in aanmerking komen voor betaalde zorg. Het zal ingewikkeld worden om daarbij objectieve criteria vast te stellen.


Het in kaart brengen van iemands financiële draagkracht is nog wel te doen. Maar of familie en vrienden een deel van de zorg kunnen overnemen, is veel lastiger vast te stellen. Ook bij de indeling van het ziektebeeld speelt subjectiviteit enige rol. Bij de uitwerking van de plannen zal het kabinet deze valkuilen moeten zien te omzeilen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden