Verstandig plan

EEN jaar na het regeerakkoord presenteert minister Ritzen zijn bijgestelde plannen voor een ingrijpende wijziging van de structuur van het hoger onderwijs....

In het nog vertrouwelijke Hoger Onderwijs en Onderzoeks Plan toont Ritzen zich na een jaar discussie inschikkelijker. De universiteiten mogen kiezen. Of de huidige vierjarige cursusduur handhaven, dan wel overstappen op de bachelors- en masters-structuur.

Voor de hogescholen is Ritzen minder coulant. Zijn al acht jaar oude plan om de hbo-studie voor jongeren met een mbo- of vwo-diploma terug te brengen tot drie jaar, wil hij nu eindelijk doorvoeren. In ruil daarvoor krijgen hogescholen wel het recht om de lang gewenste masters-studies op te zetten, waarmee zij aantrekkelijker worden voor vwo'ers.

Natuurlijk is er gisteren bij de opening van het academisch jaar als vanouds gemopperd over de bedilzucht van de overheid. Het is de vraag of dat terecht is. Op de universiteiten wordt al langer geklaagd over het keurslijf van de vierjarige studieduur. De universiteitsbestuurder die dat wil, kan door de opleiding in tweeën te knippen er in de mastersfase een jaar extra aan toevoegen. Dat is geen vaag plan, maar al realiteit. Een aantal bèta-faculteiten heeft de vijfjarige studie ingevoerd en betaalt de studieduurverlenging bovendien uit eigen budget.

Daarnaast komt de eveneens voorgestelde scherpere selectie in het eerste jaar eerder te vroeg dan te laat. Zeker bij de vwo'ers verminderde de laatste jaren de 'zelfselectie'. Ook met een mager zesje op het eindexamen werd steeds vaker het hbo voorbij gelopen en het 'allerhoogste', een universitaire studie geprobeerd. Scherpere selectie in de beginfase is daarom nodig en het is eigenlijk verbazingwekkend dat universiteiten - terwijl ze die mogelijkheid wel hadden - dat middel tot nu toe onbenut hebben gelaten.

Juist omdat er in de plannen van Ritzen meer mag en minder moet, en de hogescholen en universiteiten bovendien voor langere tijd op een stabiel budget mogen rekenen, lijkt de kritiek in academische kring voorbarig. Nu de meningsverschillen over de financiën het afgelopen jaar voor het grootste deel zijn uitgevochten, oogt het Hoger Onderwijs en Onderzoeks Plan alles bij elkaar als een verstandig uitgangspunt voor de vernieuwing van het hoger onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden