Verstandelijk gehandicapte faalt als ouder

Tweederde van de verstandelijk gehandicapte ouders schiet ernstig tekort in de opvoeding. Hun kinderen hebben zulke grote problemen dat hun ontwikkeling in gevaar komt....

Bij ruim de helft van de gezinnen zijn de kinderen uit huis geplaatst of zijn er signalen van verwaarlozing of mishandeling. Enkele honderden ouderparen slagen erin hun kinderen met professionele ondersteuning goed op te voeden.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, dat vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De studie, die is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, geeft voor het eerst inzicht in het aantal verstandelijk gehandicapte ouders en de kwaliteit van hun ouders ch a p .

Ross stelde vorig jaar voor de kinderwens van verstandelijk gehandicapten te ontmoedigen als blijkt dat zij geen kind kunnen opvoeden. Uit gesprekken met hulpverleners was haar gebleken dat het in veel gezinnen met verstandelijk gehandicapte ouders ernstig mis gaat.

De onderzoekers van de VU en de UvA legden honderden huisartsen en instellingen een vragenlijst voor en spraken met tientallen ouders en hulpverleners. Zij ramen het totale aantal gezinnen met verstandelijk gehandicapte ouders op 15 4 9.

Een gering aantal, constateren ze, en dat werpt volgens hen een ander licht op de 'aanzienlijke maatschappelijke onrust' die over het onderwerp is ontstaan. Ouderschap komt vrijwel uitsluitend voor bij mensen met een lichte of matige verstandelijke handicap. In 789 gezinnen is de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld of zijn kinderen uit huis geplaatst. In nog eens 253 gezinnen is sprake van 'problematisch ouderschap'. Kinderen krijgen er onvoldoende affectieve, intellectuele en sociale steun, voor de ouders is de opvoeding een bron van teleurstelling en uitzichtloosheid .

In 507 gezinnen is het ouderschap 'goed genoeg', wat betekent dat er geen signalen van mishandeling of verwaarlozing zijn. Die ouders krijgen professionele hulp en steun van familie en vrienden. Zij accepteren hun eigen beperkingen en zijn in staat adviezen op te volgen. De onderzoekers waarschuwen voor de verschraling van de professionele hulpverlening.

Pagina 3: Ouderschap op de rand

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden