Verstand wil betaald ouderschapsverlof

Werknemers moeten een deel van hun loon doorbetaald krijgen als zij ouderschapsverlof opnemen. De overheid geeft hun werkgevers dan 800 tot 1700 gulden per maand subsidie....

Er is al een wet die werknemers met kinderen tot en met 8 jaar eenmalig recht geeft op drie maanden ouderschapsverlof (of een paar dagen per week over een langere periode). Maar slechts in 6 procent van de CAO's hebben werkgevers en werknemers afgesproken een deel van het loon door te betalen. Daarom wordt weinig gebruik gemaakt van de regeling.

Verstand wil werkgevers subsidie geven, als zij hun werknemers tijdens het ouderschapsverlof minstens 70 procent van het minimumloon doorbetalen (netto ongeveer 1400 gulden per maand). De werkgever krijgt dan de helft van het bruto bedrag vergoed via de fiscus. Betaalt de werkgever een hoger salaris, dan kan devergoeding oplopen tot 70 procent van het minimumloon. De kosten voor de overheid worden geschat op 250 miljoen gulden per jaar.

De staatssecretaris, die emancipatie in haar portefeuille heeft, wil vooral mannen stimuleren van ouderschapsverlof gebruik te maken. Die verdienen vaak het meest, en kunnen zich moeilijk veroorloven onbetaald verlof te nemen. Slechts 14 procent van de mannelijke werknemers neemt nu ouderschapsverlof op, tegen 28 procent van de vrouwen. Als in de CAO enigerlei loondoorbetaling is geregeld, stijgen die percentages tot 44 en 69 procent. Ambtenaren krijgen bijvoorbeeld75 procent van het loon doorbetaald.

De D66-bewindsvrouw wil de loondoorbetaling niet bij wet afdwingen. Zij laat het initiatief aan werkgevers en werknemers.

Verstand wekte een jaar geleden de woede van met name de werkgevers, toen zij hen overviel met een wetsvoorstel voor betaald zorgverlof. Dit is later bijgesteld. Bovendien wil haar nieuwe baas, PvdA-minister Vermeend, de verhouding met de sociale partners verbeteren na de ruzie over de inrichting van de sociale zekerheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden