Verstand en Vliegenthart: baas moet meebetalen aan crèche

Werkgevers moeten eenderde van de kosten van kinderopvang gaan betalen voor alle werknemers die daaraan behoefte hebben. Als dat niet binnen drie jaar in minstens 90 procent van alle CAO's geregeld is, moet deze vaste bijdrage wettelijk verplicht worden....

Eén kinderopvangplaats kost op jaarbasis gemiddeld ongeveer 20 duizend gulden. Het kabinet wil het aantal plaatsen vóór eind 2003 met 71 duizend uitbreiden. Dat komt neer op tweeduizend nieuwe crèches.

Verstand en Vliegenthart zijn nog niet tevreden over de bijdrage die de werkgevers aan de kinderopvang leveren. Slechts in iets meer dan de helft van de CAO's bestaan afspraken over een werkgeversbijdrage. Die afspraken variëren per beroepsgroep. In de praktijk betalen werkgevers meer voor werknemers met een laag inkomen dan voor werknemers met een hoog inkomen. Dat werkt in sommige sectoren niet stimulerend voor de uitbreiding van de kinderopvang.

Het kabinet hoopt met de vaste werkgeversbijdrage gelijke toegang tot de opvang te regelen voor iedereen. Verstand en Vliegenthart willen dat de vraag van ouders centraal komt te staan in het beleid. Ouders moeten daarom zelf kinderopvangplaatsen gaan inkopen. Zij krijgen daarvoor, afhankelijk van de hoogte van hun inkomen, subsidie van de overheid. Daarbovenop komt dus de vaste werkgeversbijdrage.

In de nieuwe wet komen ook regels voor de kwaliteit van de kinderopvang. Het kabinet wil bindende afspraken maken over onder meer de betrokkenheid van de ouders en het pedagogisch niveau van de crèches.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden