Update

Verspreider tweets Project X Hoorn vrijuit

Een 16-jarige jongen die via Twitter had opgeroepen naar een Project X-feest in Hoorn te komen, hoeft niet meer bang te zijn voor een rekening van de gemeente. Hoorn ziet ervan af de gemaakte kosten op hem te verhalen.

ARCHIEFFOTO 21-09-2012 HAREN Beeld anp
ARCHIEFFOTO 21-09-2012 HARENBeeld anp

Dat heeft burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn donderdag in een gesprek met de NOS gezegd. De gemeente had de zaak laten uitzoeken door een advocaat. Volgens de burgemeester is daaruit gebleken dat er weliswaar sprake is van een onrechtmatige daad, maar ook dat er minder dan 50 procent kans is om via de rechter de kosten te verhalen op de jongen of zijn ouders. De jongen deed z'n oproep kort na het volledig uit de hand gelopen Project X-feest in Haren.

De politie spoorde de jongen in Hoorn snel op, maar zag zich toch genoodzaakt voorzorgsmaatregelen te nemen. Ruim 60 mensen van politie en gemeentelijke diensten werden ingezet om problemen zoals in Haren te voorkomen. Dat kostte ongeveer 15.000 euro. Bij het 'feestje' in Hoorn kwam uiteindelijk niemand opdagen.

Van Veldhuizen vindt dat de wetgever het mogelijk moet maken om de maatschappelijke kosten van aankondigingen van Project X-feesten op de daders te verhalen. Hij heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en de Tweede Kamer opgeroepen deze 'juridische lacune' recht te zetten. 'Vandalen moeten betalen', aldus de burgemeester.

De jongen die de tweet verstuurde, heeft hem in een gesprek gezegd voorlichting te willen geven op scholen over zijn ervaringen en de keerzijde die sociale media kunnen hebben. 'Daar heb ik veel respect voor. Hij hoeft dit niet te doen, maar vindt zelf dat hij de maatschappij iets verschuldigd is', stelde Van Veldhuizen. 'Maar hoe goed dit ook is, voor de consequenties wil ik in de toekomst niet afhankelijk zijn van de goede wil van een dader.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden