Column

Verspreider anti-homoflyers is juist pijlsnel geëmancipeerd

Er worden regelmatig grove leugens over de islam verspreid. Zo hoor je wel verkondigen dat deze godsdienst, bij gebrek aan een duidelijke verlichtings- of reformatieperiode, middeleeuwse trekken zou vertonen. Niets is minder waar, weten we nu dankzij de Turkse islamitische prediker Harun Yahya, ook bekend onder zijn eigen naam: Adnan Oktar.

De 'gasten' van toen hebben zich in een mum van tijd ontwikkeld tot een 'islamitisch-Turkse Raad', die hier in Nederland de definitieve schifting maakt. Beeld anp
De 'gasten' van toen hebben zich in een mum van tijd ontwikkeld tot een 'islamitisch-Turkse Raad', die hier in Nederland de definitieve schifting maakt.Beeld anp

Deze week werden er flyers in ongelovige brievenbussen gestopt, om te waarschuwen tegen het gevaar van homoseksualiteit, waarschijnlijk afkomstig van volgelingen van Yahya. Afzender anoniem, dat is toch anders dan bij de meeste evangelistische fundi's.

Het islamitisch missiegebied dat werd bewerkt: Amsterdam-West en Nieuw-West. Wonen daar de mensen die ontvankelijk zijn voor de boodschap, of juist de grootste zondaars, de meeste islamitische homo's? De doelgroepbenadering is nooit eenvoudig en onbedoeld dubbelzinnig.

De aanhangers van Yahya, lees ik in de krant, zijn ultraconservatief, antisemitisch en geloven dat de evolutieleer een 'valse leer' is. In die zin lijkt de groep op de Amerikaanse christelijke fundamentalisten, die tegen Darwin het zogenoemde 'creationisme' in stelling brengen.

Maar we kunnen ook voorbeelden in eigen land vinden. Vooral dat 'ongevraagd drukwerk' dat Amsterdammers het afgelopen weekend op hun deurmat vonden, geeft me deze vergelijking in. Weet je nog, lang geleden: de consternatie toen het evangelistenechtpaar Lucas en Jenny Goeree ook alweer ongevraagd folders bezorgde, waarin de Joden werd voorgehouden dat ze de Holocaust over zichzelf hadden afgeroepen 'door Jezus niet als Messias te erkennen.' Ook wist het echtpaar zeker dat 'homoseksualiteit altijd leidt tot besmetting en dood'. Deze blijde boodschap werd zo tussen 1985 en 1989 verspreid, toen aids een even onbeheersbare als onbehandelbare ziekte was, waaraan talloze 'zondaars' overleden. Ook hier weer: fijnzinnigheid voorop.

Deze gelijkenis in boodschap en methode geeft ons wel de kans de historische afstand tussen het fundamentalistische christendom en de dito islam nader te bepalen. Met archeologische zekerheid kunnen we vaststellen dat de volgelingen van Yahya maar zo'n jaar dertig op de Goeree's achterlopen. Maar één generatie. Dat is niks - een jeans van een net achterhaalde snit.

Die Jodenhaat kent een treurige traditie, niet alleen in de islam, ook in het christendom. Lang werden Joden niet als 'gewone' Nederlanders gezien, maar als 'vreemdelingen' die hier te lande 'gastvrijheid' genoten, en daarom hooguit geduld konden worden door het dominante, protestants-christelijke volk, zolang die mensen hun eigen, zeer bescheiden plek kenden.

Ook 'gasten' die al generaties lang in Nederland woonden, bleven 'gasten'. Officieel werd burgerlijke gelijkstelling voor Joden in 1796 geregeld, maar feitelijk zou het nog duren tot de invoering van het algemeen kiesrecht (1919) voordat die wettelijke gelijkheid er kwam. En ook daarna werden er officieus nog veel uitzonderingen gemaakt.

Maar nu de bitterzoete ironie: eeuwen deden Joden erover om hier als Nederlanders voor vol te worden aangezien, en merk nu op hoe in de recente geschiedenis op de fast forward knop is gedrukt. De meeste Turkse immigranten kwamen in de jaren zestig naar Nederland - dat is nu bijna zo'n zestig jaar geleden. Hun kinderen en kleinkinderen die volgeling zijn van Yahya, de anti-joden-homo-Darwin- prediker, voelen zich nu zo zeker van hun zaak dat ze ertoe overgaan andere Nederlanders aan te wijzen als 'vreemdelingen' die hier te 'gast' zijn en hun vooral hun schuilplaats moeten kennen: de homoseksuele Nederlanders.

Die opstelling getuigt van (over)moed en van een pijlsnelle emancipatie. Je kunt ook stellen: die opstelling getuigt van een zeer gebrekkig historisch bewustzijn.

Hoe lang is het geleden dat Turken hier 'gastarbeiders' heetten?

De 'gasten' van toen hebben zich in een mum van tijd ontwikkeld tot een 'islamitisch-Turkse Raad', die hier in Nederland de definitieve schifting maakt.

De Wachttoren kun je aanklagen. Maar de heer Anonymus niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden