Versoepeling werkvergunning Polen stapsgewijs

Vanaf 1 mei wordt per sector besloten of Polen en andere Oost-Europese werknemers gemakkelijker een werkvergunning kunnen krijgen...

Van Hoof wil onder meer kijken naar de werkloosheid en het aantal vacatures in de 170 tot 180 verschillende sectoren om te beoordelen of er geen problemen op de arbeidsmarkt ontstaan. Daarbij stelde de bewindsman ook oog te hebben voor maatschappelijke onrust in sectoren zoals de bouw en transport, over verdringing door goedkopere Poolse arbeidskrachten.

Aanvankelijk wilde Van Hoof het voor werknemers uit landen die in 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie in het algemeen makkelijker maken een werkvergunning te krijgen. Maar hij stuitte op verzet van de Tweede Kamer. Een meerderheid van CDA en PvdA vreest dat in sommige sectoren werknemers in Nederland worden verdrongen. Alleen VVD en D66 willen zo snel mogelijk open grenzen voor de Polen. Volgens deze partijen dreigt een tekort aan vakkrachten in ons land de economische groei te schaden.

Van Hoof streeft ernaar vanaf 1 januari 2007 de grenzen volledig te openen. Hij wil daar vanaf 1 mei 2006 stapsgewijs naar toe werken. Nu krijgen de Oost-Europese werknemers alleen een werkvergunning van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) als in Nederland onvoldoende mensen voor het aangeboden werk te vinden zijn.

De staatssecretaris wil deze ‘arbeidsmarkttoets’ stap voor stap laten vervallen voor sectoren zonder problemen op de arbeidsmarkt. Hij hoopt in mei al de eerste beroepsgroepen aan te wijzen waarvoor de toets kan vervallen. Welke sectoren hij daarbij in gedachten heeft, kon de bewindsman dinsdag nog niet zeggen. Hij wil eerst de situatie in de diverse sectoren inventariseren en overleggen met sociale partners.

Van Hoof houdt ook de mogelijkheid open dat na 1 januari 2007 bij een beperkt aantal beroepen de arbeidsmarkttoets nog enige tijd blijft gelden. Dat kan als volledig vrij verkeer van werknemers daar de markt ernstig zou verstoren.

PvdA-Kamerlid Bussemaker is tevreden dat Van Hoof ‘nu wel heeft geluisterd naar de Kamer’. Haar CDA-collega Van Hijum sprak van een stap in de goede richting. De twee partijen gaan de bewindsman donderdag in een debat nog wel om meer duidelijkheid vragen over zijn stapsgewijze aanpak. Ook willen ze een hardere aanpak van oneerlijke concurrentie door illegale arbeid en ontduiking van arbeidsvoorwaarden.

FNV-bestuurder T. Heerts reageerde ‘voorzichtig positief’. Hij is blij met het overgangsbeleid maar vindt Van Hoofs plannen nog erg vaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden