Versoepeling fusietoets basisscholen

Voor basisscholen wordt het straks gemakkelijker om samen te gaan. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) kondigde maandag in de Tweede Kamer aan dat hij de fusietoets voor deze scholen wil versoepelen.

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker behandelt een klacht tijdens zijn bezoek aan het LAKS. Beeld anp
Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker behandelt een klacht tijdens zijn bezoek aan het LAKS.Beeld anp

Sinds eind 2011 moeten scholen die willen fuseren laten zien dat dit ook echt nodig is, maar in delen van het land waar steeds minder mensen wonen, geeft dit problemen. Basisscholen die door een gebrek aan leerlingen willen samengaan, stuiten op de grenzen die de fusieregels stellen, voerde het CDA maandag aan.

Dekker erkende dat scholen die willen samenwerken kunnen worden afgeschrikt door de procedure die de fusietoets met zich meebrengt. In het regeerakkoord hadden VVD en PvdA al vastgelegd dat de fusietoets samenwerking tussen scholen in de zogeheten krimpgebieden niet in de weg mag staan.

Codes
Tijdens een debat over goed bestuur op scholen vroeg een meerderheid van de Kamer ook om de positie van medezeggenschapsraden verder te versterken. Als het schoolbestuur besluiten neemt waarmee de medezeggenschapsraad had moeten instemmen, moet dat besluit ongedaan gemaakt kunnen worden. Als een besluit waarmee de raad instemde, niet wordt uitgevoerd, moet de raad dit aan de geschillencommissie kunnen voorleggen.

D66 stelde voor de beloning van bestuurders in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs vast te leggen in een cao. Met het geld dat dit oplevert, kunnen meer leraren voor de klas komen te staan. Volgens D66 hebben de salarissen van de onderwijsbestuurders de neiging naar het wettelijk maximum toe te groeien.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) voelt niet voor deze cao. Ze houdt het bij de wet die de topinkomens in de publieke sector maximeert en bij codes die per sector worden vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden