Versoepelde regels zijn gevaar

Met het voornemen van het ministerie van VROM de regels rond brandveiligheid te versoepelen, kiest het ministerie voor kostenbesparing (Forum, 16 november)....

Deregulering is volgens brandbeveiligingsbranche VEBON nuttig en noodzakelijk, maar mag nooit ten koste gaan van brandveiligheid. VROM heeft blijkbaar niets geleerd van Enschede, Volendam en Schiphol. Uit onderzoek van het ministerie uit 2005 blijkt dat 22 van de 30 onderzochte discotheken (10 procent van het landelijk totaal) de brandveiligheidsregels op vele punten en bij herhaling overtreden. Welke garantie biedt de overheid dat bedrijven in de toekomst wel brandveilig zullen zijn als de vergunning wordt afgeschaft? VROM gaat zelfs een stap verder: brandblussers hoeven straks maar een keer in de twee jaar in plaats van jaarlijks te worden onderhouden. Cijfers leren dat bij het jaarlijkse onderhoud een op vijf brandblussers defect is. Verlaging van de onderhoudsfrequentie vergroot de kans dat een brandblusser faalt waardoor de brandveiligheid afneemt. De Tweede Kamer moet haar verantwoordelijkheid nemen door te vragen om behandeling van de voorstellen. Zij moet VROM dwingen om de plannen te herzien en afblijven van het onderhoudsregime op brandblussers.

Gedoogbeleid
De schrik slaat je om het hart bij het voornemen van de overheid het vergunningssysteem te vervangen door algemeen bindende regels. In feite een nieuwe gedoogsituatie!

Gedoogbeleid
Minder regels: akkoord, maar niet op het terrein waar mensenlevens bij zijn gemoeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden