Versobering nabestaandenwet haalt het niet in de senaat

De versobering van de nabestaandenwet dreigt het volgende kabinetsplan te worden dat gaat sneuvelen in de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer krijgen de coalitiepartijen VVD en PvdA alleen steun van D66. Dat is te weinig voor een meerderheid in de senaat.

Foto ter illustratie.Beeld ANP

Het Tweede Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie), die het verzet van de oppositie aanvoert, raadt het kabinet aan het 'stuitende plan' in te trekken. Daarmee sluit de Algemene nabestaandenwet (Anw) aan in de toenemende reeks van kabinetsplannen waarvoor te weinig parlementaire steun is nu de coalitie zelf geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

In een brief aan de Tweede Kamer liet staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken vorige week weten dat de Anw niet meer van deze tijd is.

Periode van rouw
Nu krijgen nabestaanden die na het overlijden van hun partner onvoldoende inkomsten hebben een minimumuitkering tot het jongste kind 18 jaar is. Klijnsma (PvdA) wil de duur van de uitkering inperken tot maximaal 1 jaar, omdat zij overtuigd is dat ook in een periode van rouw werken beter is dan uitkering. Het plan is onderdeel van het regeerakkoord en moet leiden tot een besparing van 100 miljoen euro. In maart 2012 kregen ruim 45 duizend mensen een nabestaandenuitkering.

Oppositiepartijen wijzen erop dat zij al in december via een motie van de ChristenUnie hebben laten weten dat zij geen prijs stellen op het plan. PVV, SP, ChristenUnie, CDA, SGP, 50Plus, GroenLinks en de Partij voor de Dieren keren zich ertegen. Alleen bij D66 maakt de coalitie kans.

Verbijsterd
Schouten is 'verbijsterd' over Klijnsma's 'bijzonder pijnlijke' plan. 'Ze schrijft: werk is goed voor de rouwverwerking. Als de nabestaanden gaan werken is dat een goed voorbeeld voor de kinderen. Ik vind dat stuitend. Ze gaat geheel voorbij aan het leed in een gezin. Geen woord over de moeite die nabestaanden zelf hebben om de draad weer op te pakken, laat staan een woord over hulp en begeleiding voor kinderen.'

Volgens Klijnsma komen veel uitkeringsontvangers na afloop van de nabestaandenuitkering in de bijstand terecht. Een non-argument, vindt Schouten. 'In de visie van Klijnsma komen ze al na een jaar in de bijstand. Met alle gevolgen van dien.'

Schouten raadt Klijnsma aan een alternatief plan te maken: 'De nabestaandenuitkering is geen vetpot. Geef mensen hulp bij het vinden van werk waarbij ze de zorg voor kinderen kunnen combineren. Daar hebben nabestaanden wat aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden