Versneld onderzoek naar shariarechtspraak

De Tweede Kamer heeft donderdag de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Van der Laan (Integratie) gedwongen een toegezegd onderzoek naar het bestaan van shariarechtspraak in Nederland versneld uit te voeren. De Kamer wil de resultaten al voor Kerstmis hebben.

Kamerbreed was de afkeuring van mogelijke islamitische rechtspraktijken in Nederland, zoals die in Engeland bestaan. In hun brief hadden de bewindslieden geschreven over ‘een vorm van geschillenbeslechting’ onder moslims die mogelijk moest zijn, maar in het debat stelden zij zich achter uitspraken van de leden Arib (PvdA), De Krom (VVD), Karabulut (SP) en Fritsma (PVV) dat ‘elke vorm van sharia’ onacceptabel is.

GroenLinks-Kamerlid Dibi kreeg geen bijval voor zijn vergelijking met informele arrangementen bij joden en katholieken. Sterk (CDA) wees erop dat die plaatsvinden onder erkenning van de scheiding van kerk en staat, terwijl die bij de sharia ontbreekt.

De Kamer sprak ook over een nieuw onderzoek van de Universiteit Leiden, dat ‘een toename te zien is in informele huwelijken binnen moslimkringen’. Zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk acht Hirsch Ballin dit uit den boze. Hij doet navraag bij de burgemeester van Den Haag waar naar verluidt in de As Soennah-moskee dergelijke huwelijken zouden worden voltrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden