Verslingerd aan papier

Rick Nieman (46) is presentator en journalist. Hij is getrouwd met Sacha de Boer, nieuwslezer bij het NOS Journaal. Sinds 1996 presenteert Nieman het RTL Nieuws. Vanaf morgen is hij dagelijks te zien op RTL4 met het programma De Spelen.


Hoe gaat De Spelen eruit zien?

Het is een liveprogramma in de geest van VI Oranje of Tour du Jour, maar dan gericht op de Olympische Spelen. Ik vervang Wilfred Genee, wiens vrouw een kind verwacht. Onze studio staat in het Holland Heineken House in Londen. Oud-volleybalcoach Joop Alberda schuift dagelijks aan. Dennis van der Geest en Peter Heerschop wisselen elkaar af. Verder komen er veel oud-olympiërs langs, zoals Pieter van den Hoogenband, Ellen van Langen en Maarten van der Weijden.


Heb je nog iets te lezen in de koffer gestopt?

Journalist David Halberstam schreef ooit een boek over vier jongens die een gouden medaille winnen met roeien. The Amateurs heet het. Dat ga ik lezen als ik eraan toe kom. Verder was ik begonnen in De Welwillenden van Jonathan Littell. Als je tijd en rust hebt, is lezen fantastisch. Hoe meer, hoe beter. Onlangs las ik een heel aardig boekje over Shakespeare van Bill Bryson. En ik heb net een schitterend koffietafelboek met veel tekst over Zoetemelk gekocht.


En als nieuwslezer moet je natuurlijk veel kranten lezen.

Zeker in een journalistenhuwelijk. Thuis krijgen we de Volkskrant, nrc.next, Het Parool en The Herald Tribune. Ik begrijp de aantrekkingskracht van een iPad, maar er gaat niets boven een papieren krant. Afgelopen zondag, met dat mooie weer, dan is het een genot om in de zon urenlang die kranten door te spitten. De dagbladen van nu geven zo veel achtergrond en duiding. Vooral de Volkskrant en nrc.next zijn daar goed in.


Nog journalisten of rubrieken die er uit springen?

Ik erger me elke dag aan Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant. Dat komt omdat tv-makers nou eenmaal ontzettend lange tenen hebben. Ik erger me als ik het niet met hem eens ben en eigenlijk nog meer als ik het wél met hem eens ben. Maar het is goed dat de kritiek er is hoor, dat is zijn functie. Columnisten die ik graag lees, zijn Bert Wagendorp, Frank Kalshoven, Ilja Leonard Pfeijffer en Rob Wijnberg. En de rubriek 'nrc.next checkt' die vind ik erg sterk.


Heb je nog tijd om naar de radio te luisteren?

Alleen als ik in de auto zit. En dan Radio 1 en BNR. En soms Radio 4. En heel soms Radio 2. Momenteel luister ik graag naar de Sportzomer op Radio 1. Ze hebben leuke koppels van presentatoren. Dione de Graaff en Jurgen van den Berg bijvoorbeeld.


Ik vind je niet terug op Twitter.

Aan sociale media doe ik niet. Ik heb een vrouw die het allemaal goed in de gaten houdt en ik snap de verleiding om het te gebruiken ook wel. Maar ik heb er niks mee. Als ik een vriend wil spreken, ga ik wel een biertje drinken in het café. Het is ook een soort zelfbescherming. Omdat ik bang ben dat ik er te veel tijd aan ga besteden.


Kijk je zelf veel televisie?

Ik kijk vrij veel, maar wel naar een beperkt aantal programma's. Shows en spelletjes doen mij niks. Ik volg vooral nieuws en sport. Het journaal, RTL Nieuws, BBC News, CNN. Verder wielrennen en voetbal. En wat ik lekker vind, is in de wintermaanden op zaterdagochtend met de krant op de bank en dan de ARD of ZDF aanzetten. Die zenden dan urenlang skiën uit. Verder kijk ik graag naar zenders als National Geographic en Discovery Channel. En de BBC kan programma's maken over tuinieren waar ik uren naar kan kijken. Terwijl ik niet eens van tuinieren hou!


Simon Hendriksen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden