Verslikt Teeven zich in de metropsychopaat?

Van onze verslaggeefsterKim van Keken

DEN HAAG -In een boze brief eist de Raad voor de Rechtspraak een rectificatie van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Hij zou in het programma PowNews voor zijn beurt hebben gesproken over de vrijlating van tbs'er Cliff S, beter bekend als 'de metropsychopaat'.


In die uitzending van 22 februari werd gesteld dat de Cliff S. 'zonder pardon' door de rechter op 'straat werd gezet'. Tegen het advies in van zijn behandelaars. Teeven reageerde direct voor de camera's van PowNews. 'Wat we dus niet willen als kabinet is dat klinieken adviseren door te gaan met behandeling en dat rechters er dan à la minute een einde aan maken.'


Het probleem is dat geen enkele rechter had besloten Cliff S. vrij te laten. Het was juist het Openbaar Ministerie (waarvoor Teeven verantwoordelijk is ) dat het besluit tot vrijlating had genomen.


Volgens Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, heeft de staatssecretaris met zijn uitspraak een verkeerd beeld van de rechtspraak geschapen.


Vandaar dat hij vrijdagochtend een brief naar Teeven heeft gestuurd. 'Het is van essentieel belang dat het publieke debat wordt gevoerd op basis van feiten. Dit geldt te meer voor deelnemers aan dit debat die regeringsverantwoordelijkheid dragen.' Van den Emster eist in de brief publiekelijke rectificatie.


Maar Teeven is dat geenszins van plan. Volgens een voorlichter van zijn departement sprak de staatssecretaris over 'algemeen beleid'. Dat heeft de staatssecretaris vrijdag tijdens een telefonisch 'goed gesprek' laten weten aan Van den Emster. 'Rectificatie is niet meer nodig', stelt de voorlichter.


De rechtspraak in Nederland ligt al een tijd onder vuur, zeker als het vrijlating van tbs'ers betreft. Onderzoek (uit 2009) wijst uit dat jaarlijks ongeveer 11 keer rechters tbs'ers vrijlaten tegen het advies van de behandelaars in. Teeven besloot begin dit jaar de onvoorwaardelijke mogelijkheid van rechters om tbs'ers vrij te laten te beëindigen.


De brief van de Raad voor de Rechtspraak is opmerkelijk fel. Ook is het ongebruikelijk dat dit soort brieven publiek worden gemaakt. Van den Emster besloot de brief te publiceren op de site rechtspraak.nl.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden