Verslavingszorg vreest effect van krasloterij

De Tweede Kamer moet maatregelen nemen om verslaving aan de krasloterij tegen te gaan. Het Boumanhuis, de instelling voor verslavingszorg in Zuid-Holland-zuid, krijgt nu al verzoeken van verontruste familieleden van kopers van krasloten om informatie....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

In een open brief aan de Tweede Kamer stelt directeur dr F.Leenders van het Boumanhuis dat de krasloterij dezelfde verslavende elementen in zich heeft als speelautomaten en drugs. Ook het Jellinek-centrum voor verslavingszorg in Amsterdam wees deze week op de gevaren van de krasloterij.

Het Boumanhuis verwacht dat vooral jongeren en personen met een minimum-inkomen in de problemen zullen komen. Tot nu toe is het Boumanhuis niet geconfronteerd met verslaafden, omdat de krasloterij nog niet zo lang geleden is begonnen. 'Statistisch gezien kunnen we er echter op rekenen dat straks 1 tot 2 procent van de gokkers in de problemen komt', zegt Leenders.

De kans op probleemgevallen is groot, meent hij, doordat iedereen zeer gemakkelijk aan loten kan komen. De volgens Leenders zeer agressieve reclamecampagne, de lage prijs en de onmogelijkheid om de leeftijd te controleren van de lotenkopers, leiden er volgens hem toe dat veel mensen zich op het krassen werpen.

Het Boumanhuis wil dat de Tweede Kamer geld beschikbaar stelt, mochten er inderdaad 'krasverslaafden' komen. Tot nu toe is er volgens Leenders nauwelijks geld uitgetrokken voor de behandeling van verslaafden aan kansspelen. 'De opvang gaat daardoor nu vooral ten koste van de hulp aan drugs- en alcoholverslaafden', aldus Leenders.

Leenders is tegen een uitbreiding van het aantal krasloten. Hij wil eerst een onderzoek naar de verslavende werking ervan. Organisator De Lotto van de krasloterij heeft dit onderzoek inmiddels aangekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden