Verslaggever die in zijn hart altijd sporter bleef

Als schaatser stond hij in de schaduw van Schenk en Verkerk. Hij was een van de eerste sporters die de overstap waagden naar de journalistiek.

Jorrit Jorritsma was een van de eerste sporters die na zijn loopbaan overstapte naar de sportverslaggeving. De eigen ervaringen werden de basis voor radioreportages over de prestaties van zijn opvolgers. Herbert Dijkstra, Maarten Ducrot en Martin Hersman zouden dat na hem ook doen.


Het was volgens hem een voordeel te kunnen putten uit eigen expertise. Daarover zei hij in 1991: 'Ik ga anders met sportmensen om. Na afloop zal ik ze nooit meteen voor de microfoon trekken. In die zin ben ik misschien nog meer sporter dan journalist.'


Jorritsma werd vlak na de oorlog geboren in Rotterdam. Hij bereikte halverwege de jaren zestig de nationale top als schaatser, maar stond daarbij altijd in de schaduw van de matadoren Kees Verkerk en Ard Schenk. In 1966 en 1967 maakte hij deel uit van de kernploeg voor het WK. Aan het EK nam hij eenmaal deel.


In de winter van 1969 trok Jorritsma enigszins verongelijkt de consequentie uit zijn beperkte talenten. Bondscoach Leen Pfrommer gaf hem nooit het volledige vertrouwen en dat gold eigenlijk ook voor de bondsofficials. 'Nu ik slechts op het tweede plan mag doorgaan, vraag ik mij af of het al die opofferingen wel waard is', zei hij.


Jorritsma stopte om zijn opleiding als gymnastiekleraar te voltooien. Tien jaar later zou hij echter terugkeren, als coach van de sprintersploeg. Ook daarin voelde Jorritsma zich niet voluit gesteund. 'Zij hebben de poten onder mijn stoel afgezaagd', zei hij over collega's als Kloosterboer.


Weer een decennium later maakte hij zijn opwachting als verslaggever van het schaatsen en het wielrennen. Voor Radio Tour de France zat hij op de motor. Het was de tweede helft van de jaren tachtig en het Nederlandse wielrennen werd gedomineerd door Rooks en Theunisse. Jorritsma trad in de traditie van Theo Koomen en dat was duidelijk te horen. Er klonk voortdurend opwinding door in zijn stem.


Interne strubbelingen binnen de equipe leidden tot zijn vertrek. Daarna verdiepte hij zich in neurolinguïstisch programmeren en trad nog zelden op de voorgrond. Jorritsma is op 66-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Bergen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden