Verslagenheid overheerst dag na moord Almelo

In Almelo is met verbijstering en verdriet gereageerd op de schietpartij gisteravond in winkelcentrum De Schelfthorst. Hierbij kwam een 18-jarige medewerkster van de C1000 om het leven. De vermoedelijke dader, een 25-jarige agent in opleiding, beroofde zich daarna zelf ook van het leven.

ANP/ Redactie
Mensen leggen bloemen en kaarsjes neer ter nagedachtenis aan het vermoorde meisje. Beeld anp
Mensen leggen bloemen en kaarsjes neer ter nagedachtenis aan het vermoorde meisje.Beeld anp

De politie Twente doet geen mededelingen over de voortgang van het onderzoek. 'Het onderzoek is in volle gang', stelt zij. 'Ons belang ligt nu bij de opvang van de getuigen en het verzamelen van alle informatie. De media horen het wel als wij iets naar buiten willen brengen.'

Ook kan de politie niet ingaan op het bericht op diverse sociale media dat de vermoedelijke schutter zijn daad al op Facebook zou hebben aangekondigd. Voor de C1000-supermarkt waar het slachtoffer werkte, is vanochtend een enorme bloemenzee verrezen. Veel mensen staan even stil bij het C1000-filiaal, dat vandaag gesloten bleef. Sommigen steken ook kaarsjes aan.

Burgemeester

Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld heeft vanochtend een bezoek gebracht aan de winkeliers van winkelcentrum De Schelfhorst in Almelo. 'Veel mensen die op het moment van de schietpartij in het winkelcentrum waren, willen hun verhaal kwijt', legt haar woordvoerster uit. 'Er is veel verbijstering, ongeloof en verdriet. Dat willen zij graag delen.' Er wordt nog overlegd of het wijkcentrum naast het winkelcentrum moet worden opgesteld om mensen op te vangen.

De burgemeester bezoekt aan het begin van de middag een bijeenkomst met het personeel van de C1000-vestiging. Er is veel behoefte onder het personeel om te praten over de schietpartij, aldus de zegsvrouw. Ook zijn er vertegenwoordigers van Slachtofferhulp aanwezig bij de bijeenkomst.

Politievakbond ACP liet vandaag weten dat agenten in opleiding een 'behoorlijk zware selectieprocedure' moeten doorlopen. Naast tests over hun kennis doorlopen aankomend agenten ook psychologische tests. Daaronder zijn gesprekken met psychologen.

Dienstwapen

Het is nog niet duidelijk of de politieman in opleiding zijn dienstwapen heeft gebruikt. Agenten in opleiding kunnen na ongeveer een jaar over een dienstwapen beschikken. Dit wapen nemen politieagenten in beginsel niet mee naar huis. Dit is echter niet verboden, mits de agent thuis goede voorzieningen heeft om het wapen veilig op te bergen.

Ook bij het politiekorps Amsterdam-Amstelland is met verslagenheid gereageerd op het schietincident. Dat zei een woordvoerster. De vermoedelijke dader is een agent in opleiding van het Amsterdamse korps. De Amsterdamse woordvoerster wil verder geen commentaar geven. De rijksrecherche onderzoekt de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden