Verslagen militairen Srebrenica blijven geheim

DEN HAAG - Defensie hoeft de verslagen van de zogeheten debriefing van militairen die bij de val van Srebrenica betrokken waren, niet vrij te geven. De Raad van State heeft de eis hiertoe van een vrouw woensdag afgewezen en daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank bevestigd.

ANP
Een van de Nederlandse wachtposten rondom Srebrenica in 1995. © ANP Beeld
Een van de Nederlandse wachtposten rondom Srebrenica in 1995. © ANP

De vrouw is een weduwe van een Bosnische technicus die voor de Nederlanders op de VN-basis werkte en die na de val van de moslim-enclave is vermoord.

Vertrouwelijk hun zegje doen
Debriefings zijn gesprekken met militairen na afloop van een gebeurtenis of een missie. Zij kunnen dan in vertrouwelijkheid hun zegje doen. De rechtbank hechtte zeer aan deze vertrouwelijkheid en meent dat inzage een inbreuk doet op hun levenssfeer en nadelig is voor hun verwerkingsproces.

De Raad van State is het daarmee eens. Bovendien zou de Staat benadeeld worden, omdat militairen in de toekomst terughoudender zullen zijn om informatie te geven als zij weten dat er geen garantie is voor vertrouwelijkheid. De Staat loopt dan relevante informatie mis die nodig is om lering uit te trekken voor volgende militaire operaties, meent de Raad van State. Ook als de verslagen geanonimiseerd worden, zijn de gegevens zo specifiek dat ze kunnen worden herleid naar herkenbare personen, zo heeft de raad zelf kunnen constateren na inzage in de bedoelde verslagen.

De nabestaanden van Mustafic zijn gevlucht naar Nederland en voeren al jarenlang een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. De weduwe vindt dat de Staat verantwoordelijk is voor het handelen van de Nederlandse blauwhelmen. Zij hebben Mustafic in haar ogen ten onrechte weggestuurd van de basis. In deze procedure ving de vrouw bot.

Naast deze rechtszaak heeft de weduwe al meerdere keren via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gevraagd om inzage van in totaal bijna tweeduizend documenten over de val om te weten te komen wat er precies is gebeurd. Deze stukken liggen ten grondslag aan het rapport over Srebrenica dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft gemaakt. Ook had het NIOD voor het opstellen van het rapport toegang tot meer dan tweehonderd debriefingverklaringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden