Volkskrant avondzondag 2 februari

Verslag van de evacuatie uit Wuhan: bij de douane loop je een rampenfilm binnen | Bekijk de winnaars van de Zilveren Camera – de prijs voor beste persfotografie

Redactie
De vlucht met onder meer vijftien Nederlanders uit Wuhan is zondag geland in Marseille. Beeld Reuters
De vlucht met onder meer vijftien Nederlanders uit Wuhan is zondag geland in Marseille.Beeld Reuters

Vandaag in het nieuws

Verslag van de evacuatie uit Wuhan: bij de douane loop je een rampenfilm binnen
Na dagen wachten konden de Nederlanders dit weekend eindelijk vertrekken uit Wuhan, na een uitvoerige medische controle. China-correspondent Leen Vervaeke reisde mee en sprak haar medepassagiers. ‘Dit is mijn enige kans om te vertrekken.’

Londense politie schiet messentrekker dood
De Londense politie heeft zondagmiddag een messentrekker doodgeschoten die vlak daarvoor zeker twee mensen zou hebben neergestoken met een machete. De politie gaat uit van een terreurdaad.

Sociale media in rep en roer: wat doen die stukjes hiv in het nieuwe Wuhanvirus?
En dan is er nog de mogelijkheid dat het nieuwe coronavirus dat de wereld teistert een ontploft biologisch wapen is, een door mensenhanden aan elkaar genaaid virus dat is ontsnapt uit een Chinees laboratorium. Enige probleem: het onderzoek dat het zou bewijzen, ligt onder vuur.

Baudet blaast reguliere kaartjescontrole op tot ‘Marokkanen-incident’ in trein
‘Marokkanen vallen (Nederlandse) vrouwen lastig in de trein’. Een betere reclame voor zijn anti-immigratie-agenda kan Forum voor Democratie zich niet wensen. Partijleider Thierry Baudet was er dan ook als de kippen bij om dit treinincident politiek uit te buiten. Daarmee schoot hij zichzelf in de voet, want de vermeende Marokkaanse aanslag op de eerbaarheid van Baudets vriendinnen heeft helemaal niet plaatsgevonden.

Vanavond op de televisie

In satirische late night talkshow Promenade (NPO 3, 21.10 uur) ontvangt Diederik Ebbinge vaste gasten Ton Kas, Henry van Loon en Eva Crutzen. Tv-recensent Frank Heine: ‘Promenade is wekelijks toptoneel met vier acteurs op de toppen van hun kunnen, ergens halverwege Jiskefet en Borreltijd van Arjan Ederveen’. En In Europa (NPO 2, 22.10) richt vandaag de blik op Polen, dat nog maar een jaar of dertig een onafhankelijke democratie is. Geert Mak schetst de problemen aan de hand van een ‘te’ pacifistische museumdirecteur, de erfenis van een verzetsheld en een kunstenaar die het antisemitisme aan de kaak stelt. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Jezelf zijn, bleek meer een vraag dan een staat, ontdekte gastcolumnist Pete Wu nadat hij uit de kast was gekomen. ‘De vraag of je jezelf mág zijn, is een vraag waarvan je steeds hoopt er een positief antwoord op te krijgen.’

Aanraders van de redactie

‘Ma-maatjes’ helpen zwangere vluchtelingen op weg: ‘Hier is kinderen krijgen heel anders dan in Syrië’
Ze had geen idee wat kraamzorg was of een consultatiebureau; in Syrië zou haar moeder of haar zus haar hebben geholpen, maar die zijn niet hier, dus als zwangere vluchteling in Nederland heb je dan hulp nodig.

De zwangere Hiba Alshafi (l), haar twee kinderen, en haar 'ma-maatje’ Aasma el Fahmi (r). Beeld Marcel van den Bergh
De zwangere Hiba Alshafi (l), haar twee kinderen, en haar 'ma-maatje’ Aasma el Fahmi (r).Beeld Marcel van den Bergh

Hoe verliep Dry January? ‘Het werd meer een wet feet January’
De 0.0'tjes waren niet aan te slepen deze maand. ‘Dry January’, het alcoholloze begin van het jaar, lijkt een succes te worden. Net als het stoppen met roken in Stoptober. Laten drinkers daarna ook definitief de alcohol staan?

Farage viert feest, Johnson blijft ingetogen op Brexit Day. Maar wat nu?
Groot-Brittannië beleefde haar eerste weekend buiten de EU in decennia. Nigel Farage vierde feest, Boris Johnson bleef opvallend rustig en de remainers hebben zich tot rejoiners gedoopt.

‘Ik kan heel zelfverzekerd de verkeerde kant uitgaan’
Voor schrijver Maartje Wortel is de zin van het leven een verhaal, dat je zelf bedenkt en waarin je kunt geloven. Hoe belangrijk is het om daarvoor jezelf te kennen?

Eddy van Wessel wint voor de derde keer de Zilveren Camera
Zaterdagavond is de prijs voor beste Nederlandse persfoto (of serie) van het jaar uitgereikt aan Eddy van Wessel, die voor de derde maal afgelopen tien jaar deze prijs won. Ditmaal won hij voor zijn serie Het laatste bolwerk, die eerder al winnaar was van de categorie ‘Nieuws internationaal – serie’. Bekijk hier alle winnaars van de verschillende categorieën.

Syrië, Baghuz Maart 2019, waar de harde kern van ISIS zich heeft verschanst in een klein stadje genaamd Baghuz, gelegen op de grens van Irak en Syrië. Beeld Eddy van Wessel
Syrië, Baghuz Maart 2019, waar de harde kern van ISIS zich heeft verschanst in een klein stadje genaamd Baghuz, gelegen op de grens van Irak en Syrië.Beeld Eddy van Wessel

Doutzen spreekt thuis Fries met haar kinderen en dat geeft haar iets noests en oorspronkelijks
Aaf Brandt Corstius keek The Doutzen Diaries en ontdekte ondanks alle gestileerde paardenbloemen dat ze misschien toch naar een écht iemand zat te kijken. En dat kwam vooral doordat het supermodel Fries sprak met haar kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden