Verslaafden mogen nergens aanmeren

De drugsboot De Boei in Arnhem moet weg. Maar waarheen? Aan de hele Rijnkade is hij niet welkom. Daardoor is de 24-uursopvang voor verslaafden vanaf zaterdag illegaal....

Vijf jaar lang lag de zwart-witte boot (geverfd met een camouflagetechniek uit de Eerste Wereldoorlog) naast de beroemde John Frostbrug, maar deze ligplaats was tijdelijk. Projectontwikkelaar AM van de oude Coberco-fabriek wil geen drugsverslaafden voor zijn nieuw te bouwen appartementen.

Verhuizen naar de andere kant van de brug is evenmin een optie, want daar ligt hij pal voor het oorlogsmonument en Airborne Informatiecentrum over de Slag om Arnhem. Deze plaats ontvangt jaarlijks tienduizend bezoekers. En een drugsboot op een historisch beladen plek waar nog ‘door man tegen man’ werd gevochten, is tegen het zere been van veel Arnhemmers.

Blijft over: de Nieuwe Haven, richting industrieterrein. Maar deze weg ligt bezaaid met gerechtelijke procedures en uitspraken. De ondernemers daar hebben eerder bedongen dat zij niet én de tippelzone én het nieuwe eroscentrum (het nog te bouwen alternatief voor de Spijkerbuurt) én de drugsboot voor hun kiezen willen krijgen. Zij willen niet opdraaien voor alle seks, drugs en rock-’n-roll van de stad.

Wethouder Barth van Eeten kan dus geen kant op met zijn drugsboot. Terwijl er deze zomer nog zoveel schot in de zaak leek te zitten. Hij sloot een deal met de plaatselijke ondernemersvereniging OKA en beloofde dat ook de ligplaats aan de Nieuwe Haven tijdelijk zou zijn. Grootschalige opvangcentra zijn achterhaald. De zestig verslaafden worden op termijn verspreid over meerdere kleinschalige voorzieningen in de stad, verzekerde hij hun. De procedure werd daarna optimistisch opgestart.

Toen de ondernemers er lucht van kregen dat de wethouder met ‘tijdelijk’ 10 tot 15 jaar had bedoeld, gooiden ze de kont tegen de krib. De gemeente moet nu van de rechter eerst hun bezwaren behandelen en juridische beroepen afwachten voordat de boot mag worden afgemeerd. Dat kan lang duren.

De gemeente is naarstig op zoek naar een alternatief. Die is, zo werd middels een informatiefolder huis-aan-huis aan omwonenden uitgelegd, niet zomaar gevonden. De boot zal er zeker nog twee weken illegaal liggen.

Er lijkt sowieso een vloek te rusten op de drugsboot. Zijn komst had vijf jaar geleden veel voeten in de aarde. Er was niet alleen verzet tegen de plaats aan de kade, maar ook tegen de hoge kosten: 9 miljoen. Bizar genoeg zonk de boot vlak voor de opening naar de bodem door een fout in het blussysteem. En deze zomer bleek ook nog eens dat verkeerd gemonteerde ramen een onopgemerkte lekkage hadden veroorzaakt. Schade: 2 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.