Verslaafde 'Tommy' naait BNN oor aan Nepgast heroïneverslaafde blijkt acteur

BNN erkent bedrogen te zijn door een acteur die zich uitgaf als heroïneverslaafde. 'Tommy's vader' heeft een drugspreventiebedrijf.

ANNA VAN DEN BREEMER EN LOES REIJMER

Omroep BNN is in verlegenheid gebracht. De 17-jarige 'Tommy' die zondagavond in het BNN-programma Spuiten en Slikken vertelde over zijn heroïneverslaving blijkt niet verslaafd te zijn. De jongen uit Tilburg werkt voor het drugspreventiebedrijf van zijn vader die zich voordeed als zijn begeleider.

'BNN heeft nooit geweten dat hij een acteur was', zegt de omroep. In de week voor de uitzending had een verslaggever een uitgebreid voorgesprek in een McDonalds in Tilburg met 'Tommy' en zijn begeleider Rob Neumann. Neumann is sinds zestien jaar eigenaar van het commerciële drugsopsporingsbedrijf Rohel. Zijn zoon, eveneens luisterend naar de naam Rob Neumann, werkt ook voor het bedrijf.

Tegenover Omroep Brabant zei Neumann dat de jongen in Spuiten en Slikken een vervanger was. De echte Tommy had zich voor de opnamedag ziek gemeld. 'De bureauredacteur vond dat het programma sowieso moest doorgaan. Daarop heb ik gezegd dat ik een vervanger zou regelen.' In een mail die Neumann echter na de opnames naar BNN stuurde, bedankt hij de redactie 'namens Tommy'.

Volgens BNN is de Tommy in de uitzending dezelfde jongen als tijdens het voorgesprek. 'De verdachtmaking dat wij zouden hebben meegewerkt aan een toneelstukje is een grove belediging', zegt een BNN-woordvoerder. 'Die jongen heeft keihard gelogen. We voelen ons bedrogen.'

Het incident roept de vraag op hoe ver een programma moet gaan in het controleren van de gasten. 'Moet je soms om iemands sofinummer gaan vragen? Een triple check is misschien toch nodig', zegt BNN.

Neumanns bedrijf Rohel, een samentrekking van de voornamen vader Rob en moeder Helma, controleert op aanvraag van particulieren huizen, scholen en bedrijfspanden op de aanwezigheid van drugs. Dat doet hij met drugshonden en camera's.

Neumann geeft ook drugsvoorlichting op basisscholen. Dat doet hij door de 17-jarige verslaafde 'Tommy' mee te nemen naar de scholen. 'Kijk maar eens goed, jongens. Kom maar eens dichterbij en raak 'm maar eens aan', tekent een verslaggever van BN/ De Stem in 2011 op uit de mond van Neumann. De aanwezige kinderen vragen zich wel af of 'Tommy' echt is. 'Ze geloven wat ze willen geloven', zegt vader Neumann in het artikel. 'Maar al bereik ik er maar één. Eentje die, na het zien van Tommy, vanaf nu 'nee' zegt tegen drugs.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden