Verslaafd en zwanger, rechter laat het gebeuren

De ingezonden brieven van vrijdag 10 juli.

Beeld Corbis

Brief van de dag: Met de rug tegen de muur

Sigrid van de Poel roept ggz-instellingen en gemeenten met klem op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van ongeboren kinderen wanneer deze door alcohol- of drugsgebruik van de moeder ernstig worden bedreigd in hun gezondheid.

Door een inbewaringstelling (IBS) of rechterlijke machtiging (RM) kan nu al worden ingegrepen door aan te voeren dat een moeder een psychiatrische stoornis (verslaving) heeft, een gevaar vormt voor een ander (het ongeboren kind) en een gedwongen opname dit gevaar kan afwenden. Het voordeel van een IBS of RM is dat de moeder hierna onder voorwaarden (geen alcoholgebruik) met ontslag kan en hulp kan ontvangen bij het aanleren van voldoende vaardigheden om haar kind een veilige opvoedingssituatie te bieden. Een uithuisplaatsing is dan overbodig

Alle kinderen dienen beschermd te worden, ook ongeboren kinderen. Iedereen zal het ermee eens zijn dat je een baby geen cocaïne of jenever geeft. Maar waarom staan we dit wel toe via de navelstreng?

Het is tijd dat de rechterlijke macht tot inkeer komt. Afgelopen week heeft zij voor de tweede keer in dezelfde zwangerschap de IBS van een patiënte met positief bevonden urinetesten op heroïne en alcohol niet bekrachtigd, omdat de patiënte opnieuw beloofde geen middelen te zullen gebruiken. Zo blijven hulpverleners achter de feiten aanlopen en staan zij, vol onmacht, met hun rug tegen de muur toe te kijken.

Ab Aaldriks, psychiater en verloskundige, Meldpunt Zwanger & Verslaafd, Antes, Rotterdam

Meisjesbesnijdenis Iran

Unicef zou de ernst van meisjesbesnijdenis in Iran onderschatten, aldus de Volkskrant. Niets is minder waar. Het uitbannen van genitale verminking is prioriteit van Unicef. Het is een grove mensenrechtenschending die de integriteit en de gezondheid van meisjes schaadt.

Het aanpakken van deze diepgewortelde traditie is echter een delicaat proces. In verschillende landen, waaronder Iran, moeten we voorzichtig te werk gaan om een structurele cultuurverandering te bewerkstelligen. Daar is niet altijd begrip voor. Liever wordt gezien dat belangenorganisaties luidruchtig op de bres springen. Een methode die bij dit onderwerp naïef zou zijn.

Meisjesbesnijdenis gebeurt niet omdat ouders hun dochter welbewust pijn willen doen. Ze voelen grote druk uit hun gemeenschap omdat een onbesneden dochter niet kan trouwen en in het ergste geval wordt uitgesloten. Het is kiezen uit twee kwaden.

De enige manier om deze eeuwenoude schadelijke traditie uit te bannen, is het beïnvloeden van de heersende sociale normen. In Indonesië hebben we net een beïnvloedingscampagne kunnen beginnen en in Somalië hebben we een succesvolle samenwerking met religieuze leiders. Daar is meisjesbesnijdenis inmiddels een halt toegeroepen.

Wereldwijd zeggen al meer dan tienduizend gemeenschappen 'nee' tegen meisjesbesnijdenis, maar om deze praktijk overal uit te bannen, is nog een lange weg te gaan.

Jolijn van Haaren, Unicef Nederland, Voorburg

Onderwijs achterstandswijk

Met verbazing, respect en inleving las ik het artikel 'Het onderwijs draait om goodwill'. Hierin schetst de schooldirecteur van OSG Hugo de Groot in het Rotterdamse Charlois hoe de (financiële) nood aan de man is met betrekking tot het kunnen blijven bieden van deugdelijk onderwijs in zogenoemde achterstandswijken. Het is duidelijk dat de politiek, en met name staatssecretaris Sander Dekker, weinig empathie tentoonspreidt als het aankomt op het ondersteunen van scholen in deze wijken. Het past niet in zijn onderwijsvisie, die overduidelijk enkel bestaat uit het ontwikkelen van 'de drie E's': Excelleren, Elitevorming en Eigenbelang. Ook met het oog op het zwaar overschatte discussieplatform Onderwijs 2032 zou er meer aandacht moeten zijn voor de situatie op scholen in achterstandswijken. Dit opdat voor de leerlingen én docenten van deze scholen een stabielere toekomst in het verschiet ligt en de grote achterstanden niet nog verder oplopen. Hulp is nu nodig, niet pas in 2032.

Pascal Cuijpers, docent Beeldende Vorming, Herten

Zoals de Grieken

In de voetstappen van de Griekse bevolking hebben wij thuis, geheel democratisch met honderd procent van de stemmen 'voor', besloten dat we de aflossingen van de hypotheek niet meer zullen betalen. We gaan er vanuit dat de bank dit democratische proces zal respecteren en verwachten op korte termijn een voorstel voor een aanmerkelijke kwijtschelding van de restschuld.

E. van Arend, Amsterdam

Pure poëzie

Het verhaal dat Robèrt Misset schrijft over de tenniswedstrijd tussen Karlovic en Murray is pure poëzie. Missets zinnen zorgen ervoor dat je de wedstrijd niet gezien hoeft te hebben om je voor te kunnen stellen hoe geweldig beide spelers acteerden op Wimbledon.

De vergelijking van de servicemachine Karlovic met een jonge Clint Eastwood is raak. De kogels die hij afvuurt, raken behalve het gravel ook lijnrechters en zelfs af en toe het racket van Murray. Dank Robèrt Misset voor je meeslepende taal!

Arjen Boswijk, Groningen

Winkelende moslima

Na het lezen van het onderschrift van de foto bij het artikel over het prijsverschil tussen A-merken en huismerken ben ik enigszins in verwarring. Wat is precies de toegevoegde waarde van 'moslima' in het onderschrift? Ik heb het artikel driemaal gelezen, maar kan het verband niet ontdekken. Daarbij lijkt het me dat de lezer zelf prima kan inschatten dat de dame met hoofddoek moslima is. Zou u in een bijschrift ook vermelden 'katholieke vrouw bij de zuivelafdeling'? Of: 'skater bij de zuivelafdeling'? Ik denk van niet. Ook die informatie voegt weinig toe. De vrouw had het beste kunnen worden omschreven als 'een klant'. Dat is wat zij is.

Jet van Gaalen, Den Haag

De betreffende foto.Beeld Marcel van de Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden