Verslaafd aan gif, kunstmest en energie

Ronald Veldhuizen en Hidde Boersma reageerden in Opinie & Debat van 5 april kritisch op het artikel De slag om de stamppot van Mac van Dinther (V, 31 maart). Over die reactie van Veldhuizen en Boersma wil ik graag het volgende opmerken.


Er wordt door Mac van Dinther nergens gesteld dat biologisch voedsel het ei van Columbus is. Als je een beetje verstand hebt van voedselproductie, dan weet je echter dat de huidige massavoedselproductie met gif, gentech en megastallen de wereld alleen maar naar de knoppen helpt.


Door de inzet van gif wordt de biodiversiteit om zeep geholpen. Dus ook de kringloop van eten en gegeten worden in de flora en fauna. Door deze eenzijdige manier van produceren zijn we steeds meer verslaafd aan nog meer gifmiddelen en kunstmest, dus een enorme honger naar eindige energie.


De vruchtbaarheid van de grond, van de aarde, neemt steeds verder af. Hele delen van de wereld zijn al verworden tot een dorre woestijn door deze monoculturen, door de industriële manier van produceren.


In de veehouderij zien we dezelfde ontwikkelingen, om over vervuiling van grondwater nog maar te zwijgen. Kijk naar de bijen, de hommels en alle soorten beestjes, maar ook naar weide- en akkervogels, enzovoort. Alles sterft uit door de industriële manier van voedselproductie.


De regie van deze manier van produceren ligt bij een paar wereldwijde industriële concerns die door dollars/euro's en kortetermijndenken worden gedreven.


Door op de biologische manier te produceren, wordt rekening gehouden met de kringloopgedachte, met vruchtwisseling, met bodemvruchtbaarheid.


Ook maakt de biologische landbouw gebruik van sterke rassen, met een goede smaak, die kunnen groeien zonder aan het infuus van gif en kunstmest te zitten.


De biologische boer is juist bezig de bodem vruchtbaar te houden omdat dat de toekomst is voor zijn bedrijf. Ook wil hij niet afhankelijk zijn van een paar monopolierassen die in handen zijn van enkele multinationals, maar wil hij ook in de rassen biodiversiteit.


Dit komt de weerbaarheid alleen maar ten goede. Ook is dit belangrijk voor de keuze in rassen en smaken die de consument dan in de winkels heeft.


De holistische benadering is belangrijk in de keten: telen met respect voor de dieren, natuur, flora en fauna. Het gebruik van dierlijke mest of groenbemesters en vruchtwisseling levert een zeer belangrijke bijdrage aan de bodemvruchtbaarheid.


Biologisch produceren kan de wereld voeden. Het is geen kwestie van produceren maar van verdelen, dus van geld. Dat we minder vlees moeten gaan eten is geen offer, zoals de heren Veldhuizen en Boersma stellen. Het draagt ook bij aan de gezondheid van de mens en de aarde.


Jan Overesch, Overesch Ecologische Landbouw, Raalte

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.